Ovaj test može da vam spasi život! - Volim Podgoricu

Ovaj test može da vam spasi život!

Iako je najviše žrtava među starijima, moždani udar sve češće pogađa i mlađe od 45 godina, a procjenjuje se da ga doživi jedna od šest osoba u dobi od 15 do 60.

Do moždanog udara često dolazi bez upozoravajućih znakova, ali ponekad se javljaju i neki simptomi koji nagovještavaju da bi do toga moglo da dođe. Najčešći su simptomi smetnje govora, poremećaj vida na jedno oko ili poremećaj motorike jedne ruke i/ili noge. Za razliku od moždanog udara, ovi upozoravajući simptomi prolaze obično za nekoliko minuta.

Čim se tako nešto desi, ili postoji bilo kakva sumnja da bi moglo doći do moždanog udara, treba pozvati službu Hitne pomoći, najprije zbog toga što moždani udar koji je “prošao na nogama” a ne ustanovi se kod ljekara, može dovesti do mnogo težeg moždanog udara i time i do teških posljedica. Ovaj test u tri faze može da spase nečiji život, zato ako sumnjate li ga da neko ima, provjerite:

1. Lice – Pogledajte je li lice simetrično. Ako vam se čini da jedna strana “visi”, recite osobi da se nasmije – ako ne može da podigne oba ugla usana, nešto nije u redu.
2. Ruke – Zatražite da podigne ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je definitivno znak za uzbunu.
3. Govor – Na udar može upućivati i nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor, ponavljanje riječi ili fraza. Zatražite osobi da ponovi jednostavnu rečenicu i obratite pažnju na izgovor.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com