PODGORICA: Konačno završena zgrada gradskog parlamenta - Volim Podgoricu

PODGORICA: Konačno završena zgrada gradskog parlamenta

Pr­va sjed­ni­ca Skup­šti­ne Glav­nog gra­da u na­red­noj go­di­ni bi­će odr­ža­na u no­voj zgra­di grad­skog par­la­men­ta na Tr­gu Re­pu­bli­ke či­ja je grad­nja po­če­la još 2007. go­di­ne. U zgra­di se mon­ti­ra na­mje­štaj.
Pred­sjed­nik grad­skog par­la­men­ta Đor­đe Su­hih po­tvr­đu­je da je po­če­lo mon­ti­ra­nje na­mje­šta­ja.
-Oče­ku­je­mo da će sve bi­ti za­vr­še­no kra­jem ja­nu­a­ra i naj­vje­ro­vat­ni­je će pr­va sjed­ni­ca Skup­šti­ne Glav­nog gra­da bi­ti odr­ža­na u zgra­di grad­skog par­la­men­ta. Mi će­mo sje­sti sa še­fo­vi­ma klu­bo­va od­bor­ni­ka i sa nji­ma se do­go­vo­ri­ti oko nji­ho­vih pro­sto­ri­ja. Sva­ki od­bor­nič­ki klub će ima­ti svo­je pro­sto­ri­je. Svi će ima­ti da­le­ko bo­lje uslo­ve za rad ne­go što su ima­li do sa­da, ka­ko za­po­sle­ni u slu­žbi Skup­šti­ne, ta­ko i od­bor­nič­ki klu­bo­vi – sa­op­štio je Su­hih.
Za na­bav­ku i mon­ta­žu kan­ce­la­rij­skog na­mje­šta­ja iza­bra­na je da­ni­lov­grad­ska fir­ma Euro­zoks. Ona je za ovaj po­sao po­nu­di­la iz­nos od 374 hi­lja­de eura zbog če­ga je na ten­de­ru Agen­ci­je za iz­grad­nju i raz­voj Pod­go­ri­ce iza­bra­na za naj­po­volj­ni­jeg po­nu­đa­ča.
Svi ra­do­vi na zgra­di grad­skog par­la­men­ta tre­ba­li su da bu­du za­vr­še­ni još pro­šle go­di­ne, ali taj rok ni­je is­po­što­van jer ni­je bi­la ugo­vo­re­na na­bav­ka ma­te­ri­ja­la za tri sa­le- skup­štin­ske, mul­ti­me­di­jal­ne i pres sa­le.
Ugo­vor o iz­grad­nji objek­ta grad­skog par­la­men­ta pot­pi­san je 01.06.2007. go­di­ne. Vri­jed­nost ugo­vo­re­nih ra­do­va iz­no­si­la je 6.986.409,30 eura, a po­što ten­de­rom ni­je bi­la de­fi­ni­sa­na ko­li­či­na ar­ma­tu­re, pred­vi­đe­na za ugrad­nju na objek­tu, već sa­mo je­di­nič­na ci­je­na, u pre­go­va­rač­kom po­stup­ku pot­pi­san je aneks ugo­vo­ra od 19.02.2008. go­di­ne na iz­nos od 628.771,66 eura. Na po­čet­ku iz­grad­nje, ka­ko je ra­ni­je sa­op­šte­no iz Agen­ci­je za iz­grad­nju i raz­voj Pod­go­ri­ce, a po­seb­no u 2009, 2010. i 2011. go­di­ni iz­vo­đač i nad­zor su se su­o­či­li sa broj­nim pro­ble­mi­ma, što je pro­u­zro­ko­va­lo stal­ne pre­ki­de ra­do­va i zna­čaj­ne za­sto­je u iz­grad­nji obje­ka­ta ta­ko da je naj­ma­nja re­a­li­za­ci­ja bi­la u tim go­di­na­ma i iz­no­si­la je 1.300.000 eura. Ka­ko bi se ri­je­ši­lo to za­klju­če­no je da tre­ba pri­stu­pi­ti iz­mje­ni i do­pu­ni pro­jekt­ne do­ku­men­ta­ci­je.
-Bi­lo je neo­p­hod­no ura­di­ti iz­mje­ne u di­je­lu pro­tiv­po­žar­ne za­šti­te, ter­mo­teh­nič­kih in­sta­la­ci­ja gdje si­stem ni­je bio do­bro di­men­zi­o­ni­san i po­seb­no u di­je­lu in­sta­la­ci­ja sla­be stru­je gdje pro­jek­ta mul­ti­me­di­jal­nog i vi­deo si­ste­ma go­to­vo i da ni­je bi­lo. Iz­mje­ne u pro­jek­ti­ma za ove tri fa­ze zah­ti­je­va­le su i iz­mje­nu ar­hi­tek­ton­sko- gra­đe­vin­skih rje­še­nja, što je zna­čaj­no pro­lon­gi­ra­lo ro­ko­ve iz­grad­nje a uti­ca­lo i na po­ve­ća­nje tro­ško­va iz­grad­nje objek­ta. Ko­nač­na ugo­vo­re­na ci­je­na ra­do­va iz­grad­nje grad­skog par­la­men­ta iz­no­si­la je 8.614.722,42 eura, jer je osim anek­sa iz 2008. go­di­ne pot­pi­san 19.08.2014. go­di­ne ta­ko­đe, u pre­go­va­rač­kom po­stup­ku i aneks ugo­vo­ra za na­knad­ne, ne­pred­vi­đe­ne i vi­ško­ve ra­do­va na iz­nos 999.541,46 eura sa ro­kom za­vr­šet­ka 120 da­na. Do sa­da je ura­đe­no osam anek­sa osnov­nog ugo­vo­ra, od ko­ji se osim dva, pre­o­sta­li od­no­se na ro­ko­ve- sa­op­šte­no je ra­ni­je iz Agen­ci­je za iz­grad­nju i raz­voj Pod­go­ri­ce.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com