VIDEO: Smršala 30 kilograma i zaradila kamion uglja - Volim Podgoricu

VIDEO: Smršala 30 kilograma i zaradila kamion uglja

Jelena Salnikova, medicinska sestra iz sibirskog grada Berezovski, osvojila je kamion uglja za loženje kao nagradu što je smršala 30 kilograma u okviru akcije koju su lokalne vlasti pokrenule u borbi protiv gojaznosti.

Aman Tulejev, guverner sibirske oblasti Kemerovo, koja je poznata kao jedan od najbogatijih basena uglja u svijetu, obećao je svojim sugrađanima da će kilograme koji izgube platiti tonama uglja.

“Ugljem ćemo platiti svaki gubitak kilograma, i to ne u gramima već u tonama”, izjavio je ranije ove godine Tulejev agenciji RIA Novosti.

Nakon što je nekoliko mjeseci provela skijajući, vozeći bicikl i rolere, Salnikova je mogla da se pohvali da je smršala čitavih 30 kilograma. Ubrzo je u njeno dvorište kamionom isporučeno pet tona uglja.

“To je kompaktan ugalj, odlično grije”, izjavila je 43-godišnja Salnikova za rusku televiziju, stojeći u snijegu sa lopatom u ruci.

“Dovoljne će biti tri korpe na dan”, kazala je ova medicinska sestra koja je od ljeta uspjela da sa 112 smrša na 80 kilograma.

Rusija je jedan od vodećih izvoznika uglja u svijetu. Veći dio tog uglja potiče upravo iz rudarskog basena Kuzbas, u oblasti Kemerovo.

Rusija je poslije Litvanije, druga najdeblja nacija od svih bivših sovjetskih država, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2014.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com