Nikšićanin Nikola Pejović najbolji kadet na američkoj akedemiji - Volim Podgoricu

Nikšićanin Nikola Pejović najbolji kadet na američkoj akedemiji

Mnogi od nas su u jednom trenutku djetinjstva maštali o vojsci, akademiji, uniformi. Ne slučajno, uglavnom slušajući priče iz vojske svojih očeva, gledujući filmove, čitajući knjige. Neke ,kao i sve, to brzo prođe, a neke “kad ufati ne pušta”.

A da je pored želje slučajnost nerijetko najbolji saučesnik primjer je Nikšićanin Nikola Pejović koji je iz gimnazijske klupe otišao na prestižnu američku Mornaričku akademiju u Anapolisu, u državi Merilend.

Priča koja stoji iza njegovog interesovanja za vojsku je, skoro, pa filmska.

“Prije dvije godine, pregledajući jedan od portala, primijetio sam članak pod nazivom “Vojska Crne Gore nagrađuje dvomilionitog posjetioca sajta”. S obzirom da se radilo o nagradi iznenađenja, želio sam da okušam svoju sreću i nakon par sati, brojač posjeta na sajtu je pokazao 2.000.000. Sljedećeg dana sam bio kontaktiran od strane predstavnika Ministarstva odbrane i pozvan da posjetim Generalštab Vojske Crne Gore i prisustvujem ceremoniji povodom 80 godina Školskog broda Jadran”, počeo je svoju priču Nikola.

Tom prilikom, kaže, upoznao je najviše oficire crnogorske vojske, američkog ambasadora i vojnog atašea. Razgovarajući sa njima saznao je da Vojska Crne Gore svake godine šalje značajan broj studenata na školovanje u inostranstvu.

“Tada sam počeo da istražujem o akademiji u West Pointu i Anapolisu i uvjerio se da su to najprestižnije vojne akademije na svijetu”, nastavlja Nikola.

Iste godine Nikola se prijavio na nacionalno takmičenje ALIANTE koje svake godine organizuje ALFA Centar iz Nikšića, neznajući da će upravo to biti prekretnica njegovog daljeg školovanja.

“Sljedećeg ljeta sam kao pobjednik nacionalnog ALIANTE takmičenja, organizovanog od strane NVO ALFA Centar, učestvovao na svjetskom takmičenju u Slovačkoj, u savremenoj vojnoj bazi u Lestu. Tamo smo imali vojne vježbe na kojima sam postigao odlične rezultate. Tom prilikom sam upoznao pripadnike slovačkih, čeških i poljskih oružanih snaga i kroz priču sa njima sam shvatio da je to ono čime želim da se bavim. Nakon tri mjeseca, otvoren je konkurs za školovanje na američkim vojnim akademijama. Odabran sam kao jedan od pet najboljih kandidata i tada je proces prijavljivana započeo”, ponosno priča Pejović.

Nakon konkursa uslijedio je niz inicijalnih testova i svega par mjeseci da se spremi za internacionalne testove engleskog jezika TOEFL I SAT, testove fizičke spremnosti i na kraju intervjue sa pripadnicima američke ambasade.

“Nakon svih testova i intervjua ja i djevojka iz Podgorice smo dobili priliku da pošaljemo aplikacije na obje akademije i spletom okolnosti, ona je završila u West Pointu, a ja u Anapolisu. To je bio prvi put u našoj istoriji da Crna Gora šalje kandidate na obje akademije”, ističe on.

Samo pet dana nakon što je stigao u Anapolis, Nikola je 1. jula položio zakletvu i tada je zvanično počeo ljetnji kamp koji je trajao 7 nedjelja i prilikom kojeg je doživjeo tranziciju iz civilnog u vojni život.  Morao je, kaže, da za kratko vrijeme prebrodi kulturni šok i jezičku barijeru.

O školskom sistemu ističe da je neuporediv sa našim.

“Mnogo je efikasniji i za kraće vrijeme se prelazi više gradiva. Pored škole imamo i dosta vojnih obaveza, tako da nam je svaki dan ispunjen od jutra do mraka. Do sada sam pokazao zavidne rezultate i nadmašio svoja očekivanja. Uslovi su perfektni, bez zamjerke. Sve je obezbijeđeno uz mjesečnu naknadu koja raste iz godine u godinu. U međuvremenu, Mornarička akademija u Anapolisu je zvanično proglašena za najbolju javnu školu u Americi, što me čini još ponosnijim”, objašnjava Nikola.

Ne krije da je oduševljen odnosom ljudi prema njemu. Prihvaćen je kao da je jedan od njih.

“Stekao sam divne prijatelje sa kojima ću sigurno ostati u kontaktu i nakon diplomiranja i povratka u Mornaricu Crne Gore”, kaže Nikola završavajući priču za portal Onogošt.

Inače, kadeti prve godine studija na vojnim akademijama juče su položili zakletvu.

Na svečanosti koja je tim povodom upriličena u Ministarstvu odbrane, načelnik Generalštaba, pukovnik Rajko Pešić,  kazao je kadetima da su se opredijelili za častan, odgovoran i uzvišen poziv oficira.

(onogošt.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com