CRNOGORSKI BOŽIĆ U AMERICI: Podgoričanka, Brazilac, Koreanka i Kineskinje, Milica je spremila večeru, jeli su štapićima! - Volim Podgoricu

CRNOGORSKI BOŽIĆ U AMERICI: Podgoričanka, Brazilac, Koreanka i Kineskinje, Milica je spremila večeru, jeli su štapićima!

Najneobičnija proslava pravoslavnog Božića ove godine vjerovatno je bila ona u američkom gradiću Ardmor u Oklahomi – za božićnom trpezom su se, 7. januara, okupili Podgoričanka Milica Mitrović, Koreanka Džini, Brazilac Gabriel i Kineskinje Yuhong i Elizabet!

Milica je srednjoškolka koja ovu godinu provodi na razmjeni u Americi, a njeni gosti u domu kineske host porodice Tang bili su njeni školski drugovi, koji su takođe na đačkoj razmjeni. Kako nam je ispričala Milica, ovo je bio Božić koji nikada neće zaboraviti.

bozic0

– Ove godine prvi put Božić nisam provela kod kuće sa porodicom, i moram priznati da sam u vrijeme praznika bila nostalgična, jer mi nedostaje porodica i prijatelji.  Majka me tog jutra zvala da mi čestita Božić i kad je vidjela da sam tužna, rekla je: Nema veze što nisi kući, proslavi Božić sa svojom kineskom porodicom! Onda su uslijedili recepti, brzinska obuka za spremanje božićne trpeze, i ispalo je da sam svoju prvu božićnu trpezu spremila za gotovo pola planete – Kina, Brazil, Koreja i Crna Gora, smije se Milica. Samo, kaže, nije našla svijeću, koju bi, po običaju, zapalila.

bozicmica

 – Za ručkom u školi moj sto čini družina u kojoj je, između ostalih i djevojka iz Koreje i mladić iz Brazila i sa kojima se zaista dobro slažem, s obzirom da smo svo troje učenici na razmijeni, pa i kad nas uhvati nostalgija, jedni sa drugima saosjećamo. Kada sam pomenula da spremam božićnu večeru, oni su se sami pozvali, i naravno, bila sam presrećna.

Na sreću, dodaje, večera je ispala odlično.

kina00

-Prvi put od septembra prošle godine jela sam “našu” hranu koja mi baš nedostaje, pečenje i krompiriće, rusku salatu…Moja host mama, divna žena, spremila je jedno kinesko jelo, i baš smo uživali. Pričala sam im o našim običajima i njima je to bilo jako zanimljivo, obzirom da oni nemaju ništa slično. Tek sada sam svjesna kakvo bogatstvo običaja imamo. Neprocjenjivo. Moji kineski domaćini u Americi obilježavaju katolički Božić, kao svetovno slavlje, a sada se spremamo za doček Kineske Nove godine, 14. februara, kaže Milica koja je, inače, najbolja učenica u svom razredu u američkoj školi.

kina

-Školski sistem i program, sve je mnogo drugačije. Posle Podgoričke gimnazije, mislim da nigdje ne možete imati problema sa učenjem, kaže ova djevojka i dodaje da, iako je Amerika veliko ikustvo i ima samo pozitivne utiske, jedva čeka da se vrati u Crnu Goru.

kina1

(Volim Podgoricu)

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com