(FOTO)Podgorica: Kukuličić stigao prvi do bogojavljenskog krsta - Volim Podgoricu

(FOTO)Podgorica: Kukuličić stigao prvi do bogojavljenskog krsta

Ivan Kukuličić prvi je doplivao do bogojavljenskog krsta koga je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas bacio u rijeku Moraču.

Prije plivanja za časni krst, u kom je učestvovali nekoliko desetina muškaraca i četiri žene, Amfilohije je osveštao rijeke Moraču i Ribnicu.

On je kazao da se Morača danas pretvrila u rijeku Jordan i sve vode su blagoslovene velikom istinom i tajnom koja se otkrila.

„Otkrio se Bog, vječna ljubav, otac i sin i Duh sveti na Hristu preko ruke Svetog Jovana Krstitelja i time prizvao svako ljudsko biće, svako stvorenje na jedini način življenja na zemlji, a to je Božja ljubav, ne prolazna ljubav ljudska, nego ona vječna i neporolazna“, rekao je Amfilohije novinarima.

Prema njegovim riječima, ovo je dan kada se ta Božja ljubav otkriva, kada poziva sve ljude i sva ljudska na pravilo življenja po Bogu, što znači po ljubavi.

„I daj Bože da se za ovaj praznik zagrle svi ljudi i svi zemaljski narodi tom i takvom božanskom ljubavlju koja priziva ne samo na prolaznost življenja i prolaznu ljubav nego na onu vječu i neprolaznu, jer to i jeste jedina i prava ljubav koja se danas otkrila prilikom krštenja Hristovog u rijeci Jordanu“, poručio je Amfilohije.

Zato se, kako je pojasnio, danas pozdravlja sa „Bog se javi, Vaistinu se javi“.

„Ima li ičega važnijeg za ljudsko biće nego Bog da se javi kao vječna ljubav, da nas zagrli ljubavlju, sve koliko nas ima i grešne i pravedne i sva stvorenja zemaljaska, a u isto vrijeme da nas podstkne, da nas nauči, uputi putem vođenja vječnog zajedištva, vječnog bratstva, vječne ljubavi u ime Božije“, kazao je Amfilohije.

Pobjednik, Ivan Kukuličić, kazao je da je osjećaj divan i da nije hladno dok je duša topla.

„Hvala Bogu što je dozvolio da danas u ovoj rijeci operemo grijehe, a ne samo tijelo“, poručio je on.

Kukuličić je dodao da za krst pliva prvi put, ali ne i poslednji. „Od sad ću učetvovati svake godine“.

Ovogodišnje plivanje za krst časni bilo je posvećeno junacima Mojkovačke bitke i dobrovoljcima koji su stradali u Medovi.

(CdM)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com