Ovaj čovjek je otkrio da je sin sultana, ali ne želi njegove milione - Volim Podgoricu

Ovaj čovjek je otkrio da je sin sultana, ali ne želi njegove milione

Kit Vilijams iz Južnog Velsa je tek u 64. godini otkrio da je njegov biološki otac pokojni sultan od Peraka, koji je za sobom ostavio milione.

Trgovac ugljem, koji je kao dvogodišnjak usvojen i odveden u Veliku Britaniju, nije ni sanjao da su njegovi koreni u zemlji udaljenoj skoro 10.000 kilometara. Tek kada je počeo da prikuplja informacije o svojim biološkim roditeljima, trag ga je odveo u Maleziju.

“Kada sam imao 13 godina, majka mi je saopštila da sam usvojen. To mi nije padalo na pamet, a još manje sam pomišljao da mojim venama teče plava krv”, kaže Vilijams.

Njegova biološka majka Elizabet Rosa upoznala je sultana Idrisa Šaha II u Sariju, dok je bila na obuci za medicinsku sestru. Sultan je studirao u Londonu, a nakon nekoliko susreta sa njim, Elizabet je saznala da je trudna.

“Morala je da prekine sa obukom i vrati se kući. Pokušala je da pronađe čovjeka koji joj je napravio dijete, ali je on nestao bez traga”,  kaže Kit Vilijams, koji je ovu priču čuo prilikom susreta sa majkom.

Kada je konačno saznao istinu o svom ocu, bilo je kasno da se upozna sa njim. Sultan od Peraka je preminuo 1984. od srčanog udara, i ostavio za sobom milione dolara, brojna imanja i skupe automobile.

“Majka mi je pokazala fotografije na kojima se vidi kako je živio. Takvu raskoš mogu samo da sanjam. Ipak, ne zanima me njegov novac. Samo sam želio da saznam istinu o svom porijeklu”,  kaže Vilijams.

U sklopu snimanja dokumentarnog filma o njegovom životu, Britanac je sa svojim najmlađim sinom Timotijem posetio Maleziju, u želji da upozna ostalu djecu svog pokojnog oca.

Članovi malezijskog plemstva isprva nijesu željeli da ih prime, ali ih je na kraju ugostila sultanova ćerka Ku Es. Njoj je bilo teško da povjeruje u Vilijamsove tvrdnje da je on njen polubrat.

“Razumijem zašto je bila skeptična. Ovo je jedna od onih priča koje čujete od prijatelja u baru i odgovorite: “Ma nema šanse!” – kaže trgovac ugljem.

Sultan je bio oženjen svojom rođakom. Imao je najmanje šestoro djece i više od 20 unučića, mada tačan broj njegovih potomaka nije poznat.

Idris Šah je bio 33. Malezijac koji je nosio titulu sultana od Peraka, ustanovljenu u 15. vijeku.

Snimajući dokumentarac, Kit Vilijams je imao prilike da posjeti očevu grobnicu, što je opisao kao emotivan trenutak. Sultan Idris Šah II sahranjen je u februaru 1984. u kraljevskom mauzoleju u gradu Kuala Kangsar.

(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com