Mirovni pregovori o Siriji: Rusija i SAD blizu dogovora - Volim Podgoricu

Mirovni pregovori o Siriji: Rusija i SAD blizu dogovora

Moskva i Vašington su blizu postizanja kompromisa o tome ko će učestvovati na predstojećim mirovnim pregovorima o Siriji u Ženevi.

john-kerry-sergey-lavrov-reuters_650x400_61453296995

(Sergej Lavrov i Džon Keri)

Kako prenose svjetski mediji, šefovi diplomatija Moskve i Vašingtona, Sergej Lavrov i Džon Keri, su se u načelu dogovorili da u pregovorima učestvuju i predstavnici dvije grupe koje se protive režimu sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Mirovni pregovori, koje su inicirale Ujedinjene nacije UN, već su bili odloženi zbog nesuglasica između Rusije i SAD oko toga koje opozicione grupe treba da budu predstavljene na sastancima. 

Vašington je zahtijevao da u razgovorima učestvuje islamistička paravojna formacija Džajš al Islam, koju novčano i logistički podržava režim u Saudijskoj Arabiji.

Tome se Moskva oštro protivila i zahtijevala da u razgovore budu uključene umjerene opozicione grupe i pojedinci, poput bivšeg zamjenika premijera Sirije Kadrija Džamila i kurdskog funkcionera Saleha Muslima.

Prema pojedinim izvještajima, Moskva je popustila, a Vašington je zauzvrat donio odluku da se ne protivi dolascima drugih delegacija sirijske opozicije.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura poslaće pozivnice predstavnicima dvije opozicione grupe. Po jednu će predložiti Moskva i Vašington.

 

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com