Živković: Srbi su diskriminisani narod u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Živković: Srbi su diskriminisani narod u Crnoj Gori

“Iako po popisu iz 2011. godine Srbi čini više od 28 odsto stanovništva, nema ih u organima upravljanja, sudstvu, policiji, zdravstvu.. . Dolazim iz Berana gdje ni jedan direktor u osnovnoj i srednjoj školi, zdravstvu nije Srbin i gdje ni jedan od 14 članova upravnih odbora nije Srbin“

f53265360dbf70fe7deb15eb9be1731f

 (foto:Jadranka Ćetković)

Osnivačka skupština Srpske stranke Crne Gore održana je danas u Bijelom Polju. Za nosioca liste na narednim izborima izabran je odbornik i bivši član glavnog odbora Nove srpske demokratije prof. dr Milovan Živković iz Berana, dok će stranku pred državnim organima zastupati bivši predsjednik DF-a u Bijelog Polja Slavko Fuštić.

Izabran je kolektivni šef stranke od 6 članova (Milovan Dukić, profesor iz Andrijevice, Raco Bojović profesor iz Berana, Ljubo Varagić inženjer iz Podgorice, Milovan Živković profesor iz Berana i Mirko Drobnjak inženjer poljoprvirede, Slavko Fuštić iz Bijelog Polja), a u radnom dijelu usvojeni su statut i program stranke, čiji je glavni cilj reintegracija Srba u pravni, ekonomski i politički poredak Crne Gore.

Obraćajući se članovima Skupštine prof. Dr Živković je kazao da je aktuelni položaj Srba u Crnoj Gori zahtijevao osnivanje jedne ovakve stranke, jer je srpski narod u Crnoj Gori diskriminisan po svim osnovama.

“Iako po popisu iz 2011. godine Srbi čini više od 28 odsto stanovništva, nema ih u organima upravljanja, sudstvu, policiji, zdravstvu.. . Dolazim iz Berana gdje ni jedan direktor u osnovnoj i srednjoj školi, zdravstvu nije Srbin  i gdje ni jedan od  14 članova upravnih odbora nije Srbin“, kazao je Živković i dodao da je poražavajući situacija u statistici novo zaposlenih među kojima skoro da nema Srba.

Živković je zaključio da prijeti opasnost da autentičnih Srba ne bude ni u skupštini , odnosno zakonodavnom organu upravljanja.

On je ocijenio da su i sami Srbi dijelom krivi za takvu situaciju i poručio da moraju da promijene retoriku i pokušaju da se reintegrišu u crnogorsko društvo.

Najavio je učešće stranke na predstojećim izborima.

“Saradnju ćemo prvo ponuditi opoziciji,  ali neće postojati stranka sa kojom nećemo pregovarati poslije izbora, tim prije što smo svjesni da sa 28 odsto stanovništva ne možemo biti većina“, kazao je on.

Uz Živkovića osnivačkoj skupštini se obratio i Slavko Fuštić.

Fuštić je istakao da će se stranka boriti protiv ulaska u NATO savez, ali da im neće smetati ukoliko se eventualni koalicioni partneri budu zalagali suprotno.

Pored  oko 250 pozvanih delegata, osnivačkoj skupštini prisustvovali su i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u CG Momo Vuksanović i predsjednik Pokreta za Pljevlja dr Novica Stanić.

 

(vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com