Opozicija da kontroliše ZZZCG, Fond rada, ZIKS, ANB - Volim Podgoricu

Opozicija da kontroliše ZZZCG, Fond rada, ZIKS, ANB

Lideri Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, Ujedinjene reformske akcije Žarko Rakčević i Demosa Miodrag Lekić, zahtijevaju od učesnika Parlamentarnog dijaloga, da donesu zajedničku Odluku o uspostavljanju Vlade izbornog povjerenja prelaznog karaktera koja bi u nastupajućem periodu pripremila slobodne izbore. Oni u platformi predlažu da opozicija, predstavnici civilnog sektora i nestranačke ličnosti, pored preuzimanja pojedinih ministartva, kontrolišu i ključne državne institucije koje su ranije zloupotrebljavane na izborima za potrebe DPS-a-Zavod za zapošljavanje, Fond rada, Direkciju za zapošljavanje, Investiciono-razvojni fond, Direkciju za saobraćaj, MUP, centre za socijalni rad, ANB – Generalni inspektorat, Upravu za nekretnine, Upravu carina, Upravu za šume, Fond PIO, Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS, Upravu za inspekcijske poslove, Agenciju za elektronske medije i Generalni inspektorat MUP-a.

Ovu ponudu lideri SDP-a, URA-e i Demosa danas su predstavili u Skupštini. Naglašavaju da su oni ponudili osnove za izgradnju vlade izbornog povjerenja prelaznog karaktera, što bi u suštini bila nova Vlada koju bi izglasali u Skupštini.

Premijer Milo Đukanović kazao je nakon sastanka u okviru parlamentarnog dijaloga za izgradnju izbornog povjerenja da je današnji dijalog lidera partija bio prilika da dodatno pojasni ponudu koju je dao, te da razmijene mišljenja. Sastanak je, kaže Đukanović, bio uspješan, u petak nastavljaju razgovore, a njegova ponuda nije konačna i može se dorađivati.

O ponudi SDP-a, URA-e i Demosa još nije bio upoznat, pa će se o njoj, kaže, odrediti nakon što je detaljno pročita.

A Krivokapić, Lekić i Rakčević zahtijevaju od učesnika Parlamentarnog dijaloga, lidera političkih subjekata koji su dijalog prihvatili 1. decembra 2015. godine, da donesu zajedničku Odluku o uspostavljanju Vlade izbornog povjerenja prelaznog karaktera koja bi u nastupajućem periodu pripremila slobodne izbore, nakon kojih bi, cijene, svi akteri izbora imali osjećaj povjerenja u izborni proces i obavezu da izbore organizovane na takav način prihvate kao slobodne i poštene.

“Vlada izbornog povjerenja prelaznog karaktera podrazumijeva njenu mješovitu strukturu koju bi činili pored predstavnika vlasti i predstavnici opozicije ili ugledni predstavnici civilnog sektora i nestranačke ličnosti”, navodi se u Odluci.

Kako su istakli, struktura Vlade izbornog povjerenja prelaznog karaktera podrazumijeva da se na nivou ministara po dogovorenim resorima, ali i pozicijama po dubini državne administracije, izvrši postavljenje predstavnika opozicije, ili predstavnika civilnog sektora i nestranačkih ličnosti.

“Imajući u vidu konstatovane zloupotrebe u prethodnim izborima opozicioni predstavnici treba da statusno kontrolišu Zavod za zapošljavanje; Fond rada; Direkciju za zapošljavanje; Investiciono-razvojni fond; Direkciju za saobraćaj; Finansijsku policiju; Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu – centre za socijalni rad; Policiju sa područnim jedinicama; ANB – Generalni inspektorat; Upravu za nekretnine; Upravu carina; Upravu za šume; Fond PIO; Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća; ZIKS; Uprava za inspekcijske poslove; Agencija za elektronske medije; Generalni inspektorat MUP-a”, uakazali su predstavnici ovih stranaka”, ističe se u odluci.

Prema njihovim riječima, Vlada izbornog povjerenja prelaznog karaktera sa mješovitom strukturom upravo ima primarni cilj da organizuje i sprovede poštene i slobodne izbore i time uspostavi političku stabilnost u zemlji.

Zadatak ove Vlade takođe je da spriječi potpunu destabilizaciju društva, čime bi, dodaju, Crna Gora bila zaustavljena na putu dalje demokratizacije, usvajanja i implementacije evropskih standarda.

“U suprotnom moguće je ugroziti mnoga vrijedna zajednička dostignuća naše parlamentarne demokratije i dodatno i dramatično produbiti ekonomsko-socijalnu situaciju u državi. Zato zahtjev za Vladom izbornog povjerenja prelaznog karaktera ne može ni u kom slučaju biti tretiran kao zahtjev i potreba bilo koga da se domogne pozicija vlasti mimo izbora. Takve interpretacije su potpuno neodržive imajući u vidu veoma kratak period do održavanja izbora i jasne zadatke te Vlade. Naprotiv, radi se o odgovornom činu političkih subjekata u postojećoj situaciji”, poručuju predstavnici SDP-a, URA-e i Demosa.

Naglašavaju da bi osnovna djelatnost ove Vlade bila usmjerena na potpunu implementaciju izbornog zakonodavstava u svim segmentima i sprečavanje zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji.

“Vlada izbornog povjerenja prelaznog karaktera bi pored navedenog sprovodila mjere iz oblasti ekonomske politike koje bi sačuvale socijalno-ekonomsku stabilnost u predizbornom periodu, čuvale kontinuitet državnih interesa, kao i preuzete međunarodne obaveze Crne Gore”, ističu oni.

U okviru definisanja pravno-političkog modela, smatraju cjelishodnim da se razmotri mogućnost uvođenja dodatnih mehanizama institucionalne kontrole i eliminisanja zloupotreba u izbornom procesu, donošenjem posebnog Zakona o praćenju i kontroli ostvarivanja sloboda i prava građana na izborima u Crnoj Gori u 2016. godini uz afirmisanje uloge parlamenta u svim procesima unutrašnje i međunarodne politike.

“Nakon izražavanja političke volje i spremnosti DPS i njenih koalicionih partnera za formiranje Vlade izbornog povjerenja prelaznog karaktera na izloženim osnovama prišlo bi se, u sljedećoj fazi dijaloga, konkretnoj operacionalizaciji navedenih principa i izglasavanju u Skupštini nove Vlade izbornog povjerenja”, ističu ovi predstavnici.

Parlamentarni dijalog predsjednika parlamentarnih političkih subjekata je, navode oni, forum koji će do održavanja izbora periodično, po potrebi, zasijedati kao dodatni mehanizam za održavanje povjerenja u izborni proces.

“U cilju održavanja kredibiliteta parlamentarnog dijaloga, kojim predsjedava predsjednik Parlamenta, uz direktnu podršku Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a imajući u vidu i funkciju parlamentarnog dijaloga u periodu do izbora, politički subjekti su saglasni da je postojeći sastav i predsjedavanje parlamentarnim dijalogom jedini garant pune primjene dogovorenih rješenja za sprovođenje slobodnih izbora”, ukazli su predstavnici SDP-a, URA-e i Demosa.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com