MANS podnio prijavu zbog Grahova prije 7 mjeseci - Volim Podgoricu

MANS podnio prijavu zbog Grahova prije 7 mjeseci

Predstavnici nevladine organizacije  MANS još jula 2015. godine su podnijeli prijavu zbog slučaja Grahovo, a nakon prijave građana putem SOS linije za ukazivanje na korupciju. Tada su prijavljeni bivši direktor tamošnje zemljoradničke zadruge Milivoje Živković i izvršni direktor firme Grahovo Medical centar Zdravko Bošković, saopšteno ej iz ove NVO.

“Obojica se u krivičnoj prijavi terete da su kao odgovorna lica zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju zaključenjem štetnog ugovora na osnovu kojeg su zemljoradnička zadruga i njena ogromna imovina prodati kompaniji Grahovo Medical centar ispod tržišne vrijednosti”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Oni su pozdravili akciju Specijalnog tužilaštva u tom predmetu i konstatovali da ta institucija može u veoma kratkom roku efikasno procesuirati dokaze i sprovesti efikasnu istragu, onda kada za to postoji politička volja.

“MANS je tom prilikom tužilaštvu dostavio obimnu dokumentaciju, koja je pored spornog ugovora koji je sadržao i dokumentaciju o vlasništvu nad kompanijom Grahovo Medical centar, ali i podatke iz nikšićkog katastra na osnovu kojeg je MANS-ova krivična prijava proširena i na lica iz te institucije kao pomagača u ovom štetnom poslu”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

U MANS-u su do prvih sazananja o tom poslu došli nakon prijave građana putem SOS linije za prijavu korupcije, nakon čega su počeli sa prikupljanjem dokumentacije: “Koja je i potvrdila prijavu da se radi o mogućem slučaju korupcije. Samo ovaj slučaj dovoljno govori o tome kolika je zapravo moć građana u borbi protiv korupcije i koliko je važno korupciju prepoznati i prijaviti. MANS godišnje dobija i preko 500 prijava građana na moguću korupciju, ali nažalost samo mali broj krivičnih prijava koje podnesemo tužilaštvu bude procesuirano u razumnom roku”.

Oni  očekuju da će i tužilaštvo prepoznati koliko su bitne prijave koje dolaze od građana i da će u narednom periodu raditi na uspostavljanju bliže saradnje sa njima.

“Takođe, očekujemo da će specijalni tužilac i u drugim krivičnim prijavama MANS-a pokazati efikasnost i nepristrasnost tužilačke organizacije, čak i slučajevima koji uključuju vrh crnogorske političke elite i sa njima povezanog kriminalnog podzemlja”, piše u saopštenju.

Osam Nikšićana uhapšeno je pod sumnjom da su oštetili državu za 10.000.000 eura,  prodajući gotovo šest miliona kvadrata zemlje i dio imovine koju je koristila Zemljoradnička zadruga Grahovo.  Okošest miliona kvadrata zemlje i objekat hotela “Grahovo”  2007. godine prodati su kompaniji Grahovo Medical centar za 431.823 eura.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com