IMA 109 GODINA A TAKO JE MLADA: Gimnazija “Slobodan Škerović” slavi rođendan - Volim Podgoricu

IMA 109 GODINA A TAKO JE MLADA: Gimnazija “Slobodan Škerović” slavi rođendan

Podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” 18. feburara slavi 109. rođendan koji će obilježiti svečanošću na koju su pozvani sadašnji i biši đaci, i svi oni kojima je ova škola na srcu.

Gimnazija „Slobodan Škerović“ osnovana je kao Niža državna gimnazija Ukazom knjaza Nikole 1907. godine, a odobrenjem Ministarskog savjeta Crne Gore 1914. i 1915. godine prerasla u Višu gimnaziju.

Izvršni narodni odbor Velike podgoričke skupštine dekretom od 12. februara 1919. godine otvorio je Veliku gimnaziju – realnu i mješovitu. Godine 1960. škola dobija ime po revolucionaru Slobodanu Škeroviću, koje i danas s ponosom nosi.

Kroz kapije zdanja hrama znanja – Gimnazije „Slobodan Škerović“ sa diplomom svršenog gimnazijalca izašlo je preko 30.000 učenika – mladosti i pameti, uglednih intelektualaca, koje je kroz minuli vijek obrazovalo preko 700 profesora, vrsnih pedagoga.

U spomenaru ove vaspitno-obrazovne ustanove upisano je da je 573 učenika dalo živote za progresivne ideje, od kojih je 44 proglašeno narodnim herojima.

Škola se ponosi i sa  184 doktora nauka, 9 univerzitetskih profesora, preko 50 pisaca, slikara, muzičara, publicista, prevodilaca…

Nezamisliva je istorija Crne Gore bez ove institucije, o čemu potvrđuje i monografija „Podgorička gimnazija – 1907-2007“ Mirka Đuranovića. Ona svjedoči kako je ova škola u proteklih sto godina gradila temelje obrazovanja, nauke i kulture Crne Gore.

Na velikom časovniku Gimnazije svi imaju svoje vrijeme, na stranicama ljetopisa svoj život. Ne mjeri se prema broju održanih ili neodržanih časova. Mjeri se prema generacijama koje dolaze i odlaze, prema uspjesima koji se postižu, prema broju nagrada i priznanja koji se dodaju postojećim…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com