(FOTO) Evo šta piše u predloženom Sporazumu za fer i slobodne izbore - Volim Podgoricu

(FOTO) Evo šta piše u predloženom Sporazumu za fer i slobodne izbore

Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore u koji je CdM imao uvid predviđa da predstavnici opozicije, ako potpišu dokument, budu zastupljeni na nivou ministara u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoprivrede. Takođe, sporazumom se traži da opoziciji pripadne mjesto potpredsjednika Vlade. U predloženom Sporazumu stoji da bi izbori trebalo da se održe 16.oktobra, i da se izbori u Tivtu umjesto najavljenog 17.aprila održe kada i parlamentarni. Sporazum predviđa i “očuvanje postojeće rukovodne strukture Skupštine i svih njenih oblika rada”.

Dio opozicije kroz sporazum traži da kontroliše Zavod za zapošljavanje, Fond Rada, Agenciju za elektronske medije, Direkciju za javne radove, Investiciono razvojni fond, Direkciju za saobraćaj, Poresku upravu, Centre za socijalni rad, Agenciju za nacionalnu bezbjednost-generalni inspektor, Upravu za nekretnine, Upravu carina, Upravu za šume, FOND PIO, Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS, Upravu za inspekcijske poslove, Fond zdravstva i pomoćnika ministra zdravlja i pomoćnika ministra prosvjete.

Kako se navodi prisustvo opozicije, trebalo bi da bude obezbijeđeno na nivou rukovodilaca ili pomoćnika rukovodilaca ili organa upavljanja sa proširenim ovlašćenjima sa konceptom zajedničkog odlučivanja.

Takođe, dio opozicija traži svoje prisustvo sa pravom na, kako navode, konsenzus supotpis na sve odluke koje se odnose na moguće zloupotrebe državnih resursa u sljedećim subjektima: Elektroprivreda Crne Gore, Aerodromi Crne Gore, Pošte Crne Gore, Montenegro Airlines, 13.jul Plantaže, Monteput.

U dokumentu takođe piše da bi potpisnici Sporazuma trebalo da omoguće preko svojih poslaničkih klubova usvajanje posebnog pravog akta koji bi obezbijedio dogovoren model funkcionisanja Vlade.

Rok za postavljanje i imenovanje kadrova u državnoj administraciji i organima upravljanja subjekata sa javnim ovlašćenjima, je, kako predviđa Sporazum, deset dana od dana izbora članova Vlade.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com