Demokrate: Odložiti lokalne izbore u Tivtu - Volim Podgoricu

Demokrate: Odložiti lokalne izbore u Tivtu

Demokratska Crna Gora danas je u skupštinsku proceduru dostavila Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Predlogom zakona uređuje se pitanje produženja mandata odbornika tekućeg saziva Skupštine opštine Tivat, čime bi se stvorile pravne pretpostavke za odlaganje lokalnih izbora u Tivtu zakazanih za 17. april 2016. godine i donošenje nove odluke predsjednika Crne Gore o njihovom održavanju u novom terminu, najkasnije 30 dana prije dana održavanja parlamentarnih izbora u 2016. godini. Smatramo da je neophodno da se održe najkasnije mjesec dana prije dana određenog za održavanje parlamentarnih izbora, kako bi se, između ostalog, elektronska indentifikacija i druge novine definisane izbornim zakonodavstvom primijenili, prije održavanja parlamentarnih. Ukoliko parlamentarna opozicija smatra da nije potrebno da se lokalni izbori u Tivtu održe mjesec dana prije parlamentarnih, spremni smo da prihvatimo da se održe zajedno sa parlamentarnim, jer nijesu stvoreni uslovi za održavanje istih 17. aprila 2016. godine”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su dodali da je po postojećoj Odluci o raspisivanju lokalnih izbora u Tivtu krajnji rok za predaju izbornih lista 22. mart 2016. godine, te stoga smatarju da je neophodno da se sazove sjednica Skupštine Crne Gore po hitnom postupku, u skladu sa članom 85 stav 5 Poslovnika Skupšine Crne Gore, koja bi se održala prije 22. marta i na kojoj bi se raspravljalo samo o Predlogu zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, čije donošenje je predloženo po skraćenom postupku.

“Iz navedenih razloga, a imajući u vidu aktuelna politička dešavanja, saglasno članu 26 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, predlažemo  da predsjednik Skupštine u što kraćem roku sazove sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine na kojoj bi dogovorili održavanje sjednice Skupštine Crne Gore sa navedenom tačkom dnevnog reda”, zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com