SDP: Saslušati Gvozdenovića zbog garancija za hotel “As” - Volim Podgoricu

SDP: Saslušati Gvozdenovića zbog garancija za hotel “As”

Socijaldemokratska partija SDP smatra da je radi potpunog i blagovremenog informisanja poslanika, a u cilju ostvarivanja ustavne obaveze nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, potrebno saslušati ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića kako bi se utvrdile sve činjenice u slučaju finansijskih garancija izdatih za hotel “As” u Perazića Dolu u Budvi.

“Ministarstvo na čijem je čelu Gvozdenović je po zaključcima Vlade iz 2013 godine, 17. februara 2014 godine potpisalo aneks ugovora sa kompanijom Nega turs (i firmom osnivačem), koja je kupila hotel “As” od HG “Budvanska rivijera” 2002 godine. Jedan od najbitnijih elemenata Aneksa je bankarska garancija naplativa na prvi poziv  u iznosu od 3.000.000 eura, kojom je investitor garantovao državi da će do 1.decembra 2015. uložiti nekoliko desetina miliona eura u završetak objekta”, poručuju iz SDP-a.

Kako dodaju, bilo je očigledno da se radi o investitoru koji preko deceniju nije bio u stanju da ispuni preuzete obaveze, pa su Gvozdenović i njegovi saradnici morali da obrate posebnu pažnju na validnost izdate garancije.

“Upravo je ta garancija, dostavljena Vladi,  poslužila kao osnov za davanje dodatnih rokova investitoru za završetak poslova, a svjedoci smo da na hotelu nije urađeno skoro ništa preko 2 godine. Saslušanje Gvozdenovića je bitno i zbog izjava koje je davao prije, tokom i po završetku procesa potpisivanja Aneksa. Tako je početkom 2015. izjavio da je “investitor dao čvrste finansijske garancije da će nastaviti realizaciju i da će se u toku januara i februara (2015. god) obaviti kontrola”, poručuju iz SDP-a.

Zbog moguće štete po državu koja bi iznosila tri milona eura i koja, značajno prevazilazi iznos budžeta Nacionalne turističke organizacije ili skoro polovinu budžeta samog ministarstva, SDP smatra nužnim da Gvozdenović u najkraćem mogućem roku da odgovore na pitanja vezana na ovu, očigledno, neuspješnu privatizaciju – validnost izdatih garancija, postupak njihove provjere, kao i nadzor nad izvršenjem preuzetih obaveza od strane investitora.

“Utvrđivanjem svih elemenata u ovom slučaju razjasniće se da li je bilo povreda zakonske regulative i da li su ministar Gvozdenović i nadležni državni organi vodili računa o zaštiti državne imovine”, zaključuju iz SDP-a.

(CdM)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com