Muškarac uhapšen zbog ratovanja u Siriji - Volim Podgoricu

Muškarac uhapšen zbog ratovanja u Siriji

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su osobu inicijala A.I. (1987) u Sarajevu, pretraživši stan i druge objekte koje je koristio te zaplijenivši njegov automobil, kompjuter i drugu informatičku opremu.

Istragom policijskih i bezbjednosnih službi utvrđeno je kako je uhapšeni u aprilu 2014. napustio BiH i otišao na područje Sirije i Iraka, gde se pridružio terorističkim paravojnim grupama.

Prikupljeni su i dokazi kako se uz to bavio i organiziranjem ilegalnih odlazaka drugih državljana BiH u Siriju. Na osnovu informacija prikupljenih tokom istrage sumnjiči ga se za formiranje terorističke organizacije odnosno za kazneno delo terorizma.

Inače, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je ranije da je do sada podignuto 18 optužnica protiv lica koja su se vratila u BiH sa ratišta u Siriji i Iraku, i da je sve više državljana BiH koji tamo borave zainteresovano da se vrate u BiH i da budu sporazumno osuđeni zbog odlaska na strana ratišta.

Mektić je naveo da su u toku pregovori sa ovim osobama, kao i da je u Siriji trenutno oko 130 državljana BiH.

“Imamo već 18 optužnica protiv osoba koje su se vratile u BiH sa sirijskih i iračkih ratišta. Protiv njih se vode procesi i, ako budu osuđeni, biće na robiji do tri godine, a oni koji sporazumno priznaju krivicu dobijaju po godinu zatvora”, rekao je Mektić za „Večernje novosti“.

On smatra da je velika stvar za sigurnosni sistem u BiH što će se jedan broj državljana BiH pokajati zbog odlaska da ratuju na strani “Islamske države”.

Mektić je istakao da će njihov povratak značiti i prikupljanje velikog broja korisnih obaveštajnih informacija o radikalnim islamistima iz BiH, jer povratnici moraju da, ukoliko naprave sporazum o priznavanju krivice, Tužilaštvu BiH odgovore na mnoštvo pitanja.

“Može se očekivati dobijanje podataka o mreži vrbovanja, finansiranja i organizovanja odlazaka državljana BiH u Siriju. Kada se prikupe informacije onda i bezbedonosne agencije mogu dalje na terenu u BiH da reaguju i razbiju radikalne grupe”, kaže Mektić.

Pred Sudom BiH poslednjih dana dva povratnika iz Sirije sporazumno su priznala krivicu – Emin Hodžić iz Sarajeva i Fatih Hasanović.

4 komentara

  1. Dobiće 3 god a ako naprave sporazum 1 god zatvora… ??!! Hit. Jos im obezbedite dormeo duseke 3-4 konkubine i platite im dnevnice sto su se vratili… a kad posle godinu dana izadju i krenu haos da prave.. idioti pa to je sve deo plana! Dali mislite da bi oni uopste mogli da se vrate da im to ISIS ne dozvoli? Bas nasuprot oni ih i salju nazad sa zadatcima ..prakticno im pomazete da evakuisu svoje vojnike iz rata koji gube i postajete im saveznici …reci ce vam oni ono sto oni zele da cujete a ne ono sto vi zelite da cujete…godinu dana prodje za tren..a onda se češite posle kad vidite šta ste zapravo uradili …

  2. Surprisingly! It truly is as if you study my thoughts! A person seem to understand so a lot relating to this, exactly like you authored the book in it or even something. I feel which you can perform with some images they are driving the message property a bit, besides that, this really is good weblog. The outstanding study. I’ll undoubtedly review again.

  3. Oh my goodness! a wonderful write-up dude. Thanks a ton Even so I am experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggling to sign up for it. Perhaps there is any person acquiring identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com