Ne daju Goricu za avanturistički park - Volim Podgoricu

Ne daju Goricu za avanturistički park

Ta­man ka­da su lju­bi­te­lji pri­ro­de mi­sli­li da su Go­ri­cu od­bra­ni­li od tu­ne­la grad­ska upra­va je na­ja­vi­la grad­nju avan­tu­ri­stič­kog par­ka na iz­le­ti­štu. Eko­lo­ški ak­ti­vi­sti su se već obra­ti­li Glav­nom gra­du tra­že­ći ob­ja­šnje­nje i pre­ci­zi­ra­nje lo­ka­ci­je ko­je se da­ju u za­kup, kao i ka­ko će iz­grad­nja avan­tu­ri­stič­kog par­ka uti­ca­ti na ži­vot­nu sre­di­nu. Pro­ti­ve se izgrad­nji jer sma­tra­ju da Go­ri­ca vi­še ne­će bi­ti iz­le­ti­šte za za­lju­blje­ni­ke u pri­ro­du.
Gra­đan­ski ak­ti­vi­sta za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne Da­mi­ra Ka­lač ka­za­la je da je Glav­ni grad pred­vi­dio Go­ri­cu kao zo­nu za re­kre­a­ci­ju i pi­ta gdje se u tu pri­ču ukla­pa ka­fe bar.
-Ako se na Go­ri­ci na­pra­vi avan­tu­ri­stič­ki park i ka­fe bar zna­či li to da će sa­o­bra­ćaj na br­du bi­ti otvo­ren zbog po­tre­ba do­vo­že­nja ro­be za lo­kal. Bu­du­ći ka­fe ba­r mo­ra ima­ti to­a­le­te. S ob­zi­rom na to da se ze­mlji­šte iz­da­je na de­set go­di­na in­te­re­su­je me gdje će da ide ta ka­na­li­za­ci­ja. Da li Glav­ni grad pi­ta gra­đa­ne za nji­ho­ve že­lje? U jav­nom po­zi­vu ko­ji su ob­ja­vi­li ka­žu da će bu­du­ći in­ve­sti­tor tre­ba­ti da na­pra­vi klu­pe, kor­pe za od­pad i ura­di sve one stva­ri ko­je Glav­ni grad tre­bao dav­no da za­vr­ši – re­kla je Ka­lač.
Ona se do­pi­som obra­ti­la Glav­nom gra­du i tra­ži od­go­vo­re na sva ova pi­ta­nja. Ka­lač ka­že da su Go­ri­cu je­dva od­bra­ni­li od pla­ni­ra­nog tu­ne­la, te da će sa­da na­sto­ja­ti da je sa­ču­va­ju i od avan­tu­ri­stič­kog par­ka.
-Uzdam se u ra­zum ne­kog u tom Glav­nom gra­du ali i u struč­nu jav­nost ko­ja uvi­jek iz­o­sta­ne ka­da su ova­kve si­tu­a­ci­je u pi­ta­nju. Gdje su pro­cje­ne uti­ca­ja na ži­vot­nu sre­di­nu za ova­kve pro­jek­te? Da li je ne­ko pro­ci­je­nio kva­li­tet šu­me na Go­ri­ci? Po­sto­ji li dr­vo na ko­jem se mo­že na­pra­vi­ti spra­va za avan­tu­ri­stič­ki park? Na Lov­će­nu ra­ste bu­kva, a ov­dje hrast i bor, kao i na Će­mov­skom po­lju, ko­jem je ko­ri­jen po­la me­tra du­bok. Pri­tom je DUP Pa­rk šu­me Go­ri­ca još iz 1995. go­di­ne – ka­že Ka­lač.
Iz­vr­šni di­rek­tor Grin ho­u­ma Na­ta­ša Ko­va­če­vić po­zva­la je Glav­ni grad da iza­đu sa de­talj­nim in­for­ma­ci­ja­ma ve­za­nim za ovaj pro­je­kat ka­ko bi gra­đa­ni ra­zu­mje­li o ko­jim po­vr­ši­na­ma i ga­ba­ri­ti­ma se ra­di, kao i uti­ca­ji­ma na ži­vot­nu sre­di­nu. Sa­mo ta­ko, ka­ko ka­že ona, mo­gli bi se iz­ja­sni­ti da li ovaj pro­je­kat tre­ba da se re­a­li­zu­je ili ne.
-Od va­žnosti je da ima­mo pre­ci­znu in­for­ma­ci­ju i do­ku­men­ta­ci­ju o tom pro­jek­tu, ga­ba­ri­ti­ma i ka­pa­ci­te­ti­ma. Pri­je sve­ga tre­ba da se ura­di sa­na­ci­ja ošte­će­nja br­da i da se is­pra­ti pro­ces pod­mlat­ka pro­sto­ra, te spro­ve­du ade­kvat­na mje­re za­šti­te. To bi tre­bao da bu­de pri­o­ri­tet gra­da i da se ti­me ba­ve, a ne avan­tu­ri­stič­kim par­kom. Nje­na na­mje­na je da pru­ži re­kre­a­tiv­ne mo­guć­no­sti za lo­kal­no sta­nov­ni­štvo – re­kla je Ko­va­če­vić.
Zo­ran Bo­jo­vić, iz Udru­že­nja lju­bi­te­lja Go­ri­ce i pri­ro­de oče­ku­je da će ovih da­na Glav­ni grad iza­ći sa pre­ci­znim po­da­ci­ma gdje su lo­ka­ci­je na ko­ji­ma je pred­vi­đe­na iz­grad­nja avan­tu­ri­stič­kog par­ka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com