Ekološka Crna Gora je naš jedini put ka boljoj budućnosti - Volim Podgoricu

Ekološka Crna Gora je naš jedini put ka boljoj budućnosti

Prinčevi danas više ne teže da dobiju vlast, ali u Crnoj Gori mogu da odigram ulogu korisne spone u odnosu na istoriju i ime koje imam čast da nosim i u odnosu na moj angažman u oblasti životne sredine i kulturne baštine, kazao je princ Nikola Petrović Njegoš u intervjuu Pobjedi.

Ove godine Crna Gora obilježava desetogodišnjicu nezavisnosti. Kakva je danas Crna Gora i koliko se promijenila u ovoj deceniji?

PRINC NIKOLA: Uprkos nadanjima koja su se sa nezavisnošću rodila kod mnogih naših građana, Crna Gora je i dalje suočena sa istim društvenim i ekonomskim teškoćama, kao i sa hroničnim konfliktima koji guše našu energiju i parališu društvo. Lično, moja očekivanja usmjerena na „ustavna“ obećanja jedne ekološke države su iznevjerena. Naše nade ostaju za nove generacije koje izgledaju otvorenije, svjesnije problema današnjeg svijeta i potrebe da se fokus naših društava pomjeri na etičke i ekološke vrijednosti.

Poznato je da kao predstavnik dinastije Petrović ne možete komentarisati politička pitanja, ali nam možete reći šta mislite o putu integracija u EU, koji je Crna Gora izabrala, da li je to put svijetle budućnosti?

PRINC NIKOLA: Kao i mnogi naši građani, nalazim da smo na dobrom putu, taj put j e, međutim, dug i kompleksan i njemu nedostaje vidljivost za čovjeka na ulici. Svi mi smo očekivali više konkretnih projekata, a manje „papirologije“. Ubijeđen sam u to da bismo, da smo uspjeli projekat ekološke države da učinimo kredibilnim, danas bili bliži cilju.

Bili ste u Parizu tokom terorističkih napada tokom prošle godine, prošle sedmice desio se napad u Turskoj, juče u Briselu. Cijeli svijet je u ratu sa ovim pokretom mržnje, vidite li svijetlo na kraju tunela?

PRINC NIKOLA: Izvinite zbog naivne metafore, ali nema svjetlosti bez energije. Pozitivna energija danas surovo nedostaje, a naša društva izgledaju hipnotisana ekonomskim i finansijskim pitanjima. Ovaj surovi nedostatak humanosti s jedne ili s druge strane hrani morbidni povratak opskurantizmu. Pored cijene na pumpi, nafta ima dodatnu, previsoku ljudsku cijenu. Napuštanje fosilnih izvora energije i prestanak neograničene potrošnje prirodnih izvora energije je jedini put povratka održivom miru. To je put ekološke države. Da 10, 20… 100 ekoloških država vide svjetlost dana i da Crna Gora bude na njihovom čelu.

Izjavljivali ste da bi trebalo da budete most saradnje, a ne neko ko će dijeliti ionako podijeljeno crnogorsko društvo. Da dobijete vlast u Crnoj Gori, šta biste prvo promijenili?

PRINC NIKOLA: Prinčevi danas više ne teže da dobiju vlast. U demokratijama se moć dijeli na osnovama zajedničkog projekta i zajedničkih vrijednosti. Poštovanja prije svega, jer bez poštovanja nema ni povjerenja, što je temelj jednog društva. Poštovanje se uči od najranijeg djetinjstva: u porodici poštovanjem roditelja, potom u školi poštovanjem profesora. U ovim se dvijema ćelijama i formira građanin. Ali to je i svijest da ste nasljednici jedne istorije i zajedničke teritorije i da treba da je očuvate, štitite i valorizujete. Čini mi se da bih tu mogao da odigram ulogu korisne spone u odnosu na istoriju i ime koje imam čast da nosim, ali i u odnosu na moj angažman u oblasti životne sredine i kulturne baštine. Uvijek budem dirnut poštovanjem mojih sugrađana koje imaju prema našoj dinastiji i s druge strane osjetljivošću koju iskažu u odnosu na ljepotu naših pejzaža. U srcu te zajedničke empatije bih volio i vjerujem da bih mogao da imam jednu društveno korisnu ulogu.

Fondacija „Petrović Njegoš” je inicijator mnogih projekata. Koji su planovi za ovu godinu?

PRINC NIKOLA: Pored brojnih akcija realizovanih u različitim oblastima u kojima smo angažovani od osnivanja Fondacije, ove godine ćemo nastojati da razvijemo više programa. „Solidarnost na djelu” je program koji teži da svake godine okupi partnere kako bi se pomogla jedna porodica i stvorili joj se bolji životni uslovi. U oblasti zdravstva ćemo razviti program saradnje sa Univerzitetskom bolnicom u Ženevi koja je već, zahvaljujući našoj zemljakinji, kardiologu Hazriji Mustafić, donirala više defibrilatora crnogorskim bolnicama. Nastavljamo, takođe, i sa programima koje je inicirao dr Čelebić u onkologiji. Pripremamo i radionicu o kulturnoj baštini sa opštinom Herceg Novi i saradnju sa više gradova na sjeveru Crne Gore. U oblasti životne sredine ćemo razviti promociju permakulture i podršku udruženjima koja se bave hortikulturom. Nastavljamo i sa podrškom brojnim kulturnim i sportskim udruženjima. I najzad, uvijek težimo onome što nije lako, da se pozicioniramo i radimo evropske projekte, kao i projekte sa drugim fondacijama.

Koji dio Crne Gore najviše volite i gdje najviše provodite vremena kad ste ovdje?

PRINC NIKOLA: Zavisi od dana, sezone, sata i vremena. Prošlog ljeta smo proveli tri sedmice na Žabljaku. Jako su mi prijale duge šetnje na Durmitoru i, naročito, „kontemplativna” plivanja koje sam otkrio u Crnom jezeru. Najviše volim mjesto u kojem sam u tom trenutku. Prijaju mi duga pješačenja kroz naše prelijepe pejzaže, zalasci sunca na Jadranu, pogled s Lovćena, no ne bi bilo dovoljno mjesta u novinama da opišem sva mjesta koja jako volim u Crnoj Gori i sve jake emocije koje osjećam. Želja mi je da provodim više vremena u Crnoj Gori i, takođe, da mogu u njoj da okupim svoju porodicu češće. Ali to još nije moguće, jer pitanje rezidencije dinastije nije konačno riješeno.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com