“AGNUS DEI” oduševio Podgoričane - Volim Podgoricu

“AGNUS DEI” oduševio Podgoričane

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” organizovao je sinoć (petak, 25.mart) podgoričku i crnogorsku premijeru filma “Agnus Dei” (Jagnje božije) albanskog reditelja Agima Sopija, u kojem jednu od glavnih uloga tumači Podgoričanka Žaklina Oštir, glumica CNP-a.

Brojnoj publici u Velikoj sali KIC-a, nakon odlično prihvaćene projekcije potresne duboke, porodične, ratne drame poklonili su se uz Žaklinu Oštir i reditelj filma Agim Sopi, kao i glumac i koproducent filma Seljami Taraku.

Reditelj filma Agim Sopi nije krio zahvalnost i zadovoljstvo što je organizovana podgorička premijera njegovog, širom svijeta, nagrađivanog filma.

– Htio sam da vam zahvalim od srca. Po ovome što ste ostali do kraja projekcije, vjerujem da vam se film svidio. Našoj publici u Prištini nije se baš svidio, pa vjerujem da ovaj iskreni aplauz nije produženi dio publike u Prištini. Pojašnjavajući zašto je to tako, rekao nam je da “Agnus dei” nije film o herojima i junacima na kakve su navikli narodi Balkana, već naprotiv film o antiherojima, koji šamara sve strane u ratu! –

Glumac i koproducent Seljami Taraku takođe je zahvalio je na divnom prijemu i aplauzu.

– Ovo večeras u KIC-u podsjeća i na vaše gostoprimstvo kad smo pobjegli od rata – rekao je Taraku, zahvaljujući podgoričkoj publici.

Ekipa  filma i moderatorkinja večeri, novinarka Maja Popović, iznenadili su  direktoricu KIC-a Snežanu Burzan pozivajući je na scenu, zahvaljujući na odlično organizovanoj premijeri.

Direktorica KIC-a Snežana Burzan zahvalila je svima što su ,,napravili jedan ovako dubok, suptilan, slojevit, pošten film.”

– Žaklina, hvala još jednom što si omogućila da se povežemo. Ovaj film je osvojio oko 70 prestižnih nagrada, prikazan na oko 150 festivala, red je da ga vide u Podgorici i Crnoj Gori. KIC je uradio što je mogao i hvala vam svima – rekla je Burzan obraćajući se i gostima i brojnoj publici.

Crnogorska glumica koja je za maestralno tumačenje lika majke Marije pobrala nagrade za najbolju glumicu na festivalima u Los Anđelesu, Maverick Movie Festivalu i festivalu Legends of Hollywood, ali i na filmskoj smotri u Nju Delhiju, a uručeno joj je i priznanje za doprinos razvoju filma Privredne komore Delhija, Žaklina Oštir zahvalila je direktorici Burzan i KIC-u na sveukupnoj podršci i odlično organizovanoj premijeri.

Podgorička publika pridružila se sinoć porodici od više od 120 hiljada gledalaca ovog filma širom svijeta. *Agnus dei je prije premijere u KIC-u “Budo Tomović” prikazan na 150 svjetskih festivala, osvojio je oko 70 prestižnih priznanja, među kojima nagrade na Međunarodnom Euro Film Festivalu, Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Salento filmskom festivalu u Italiji, Svjetskom filmskom festivalu u Džakarti, Burbank međunarodnom festivalu u Los Anđelesu i brojne druge.

Film je zapravo priča o ljubavi i mržnji dvije generacije, o krivici i patnji, strasti i grijesima iz prošlosti, o začaranom krugu ponovljenih priča sudbine… zbog čega je izazivao muk, suze ili uzdahe nevjerice, mnogih u publici na sinoćnjoj premijeri u podgoričkom KIC-u, a na kraju buran aplauz.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com