Doktorka Lejla radila je kao pedijatar do 103. godine, živjela je 114! Evo šta je njena tajna - Volim Podgoricu

Doktorka Lejla radila je kao pedijatar do 103. godine, živjela je 114! Evo šta je njena tajna

Sa punih 103 godine i 3 mjeseca, doktorka Denmark je otišla u penziju, čime je zvanično postala najstariji radno aktivan pedijatar.

Doktorka Lejla Denmark bila je nastariji pedijatar na svijetu. Preminula je u svojoj 114 godini. Sve do svoje 103. godine radila je kao pedijatar.

Ovo su tajne njene dugovječnosti. Na prvom mjestu bio njen dobar smisao za humor.lejla denmark

Rođena je u Atlanti kao treća od jedanaestoro djece, a kada je 1928. završila medicinski koledž u Džordžiji, bila je jedna od tri žene koje su do tada diplomirale na istom koledžu.

Lejla je učestvovala u pronalaženju lijeka protiv velikog kašlja, a 1971. godine objavila je knjigu „Šansa za svako dijete“ u kojoj se istakla kao prvi pedijatar koji je zabranjivao pušenje u prisustvu dece.

-Radikalna sam po pitanju brze hrane i slatkiša. Za poslednji rođendan još jednom sam odbila da probam svoju slavljeničku tortu i nije mi teško palo. Poslednjih sedamdeset godina ne unosim nikakve šećere, osim prirodnih koji se nalaze u voću. Slatke stvari potražite u drugim stvarima koje čine život, a ne u hrani! – rekla je doktorka Denmark.

Ona je 2002. godine  objavila knjigu „ Doktorka Denmark je tako rekla“ koja predstavlja skup tekstova najiskusnijeg američkog pedijatra sa savjetima majkama širom svijeta. Godinu dana prije toga sa punih 103 godine i 3 mjeseca, doktorka Denmark je otišla u penziju, čime je zvanično postala najstariji radno aktivan pedijatar. Preživjela je dva svjetska rata i 20 američkih predsjednika, njeno sjećanje je i dio kolektivnog sjećanja na čovjekova dostignuća u poslednjih sto godina.
pedijatar lejla denmark
Kada su je nakon što je napunila 114 rođendan pitali koji bi savjet dala ljudima koji planiraju da dožive stotu, rekla je:

– Kravlje mlijeko i dovoljna količina vode predstavljaju osnovu dugovječnosti.

Zamijenite voćne sokove pravim voćem, ali naravno ne zaboravite da se smijete. U mom slučaju, a vjerujem i kod drugih ljudi, dobar smisao za humor može da vam produži život.

 

2 komentara

  1. Thanks for every other wonderful article. Where else may anybody get that kind of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I’m at the look for such info.

  2. Nice post. I discover some thing harder on diverse blogs everyday. Most commonly it is stimulating to study content off their writers and use a specific thing from their store. I’d want to apply certain while using the content in my small blog no matter whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your web blog. Appreciate your sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com