Hoće li “ajkule” igrati u Nikšiću: Bazen spreman za Francuze - Volim Podgoricu

Hoće li “ajkule” igrati u Nikšiću: Bazen spreman za Francuze

Danas će predstavnici Plivačko-vaterpolo saveza Crne Gore (PVS CG) i Opštine Nikšić obići bazen i donijeti odluku da li će se utakmica između Crne Gore i Francuske, u okviru Svjetske lige, odigrati u Nikšiću ili u Herceg Novom.

Kako je kazao “Vijestima” Bojan Šuković, PR PVS CG, oni su Svjetskoj vaterpolo organizaciji (FINA) kao domaćina za pomenutu utakmicu, koja se igra 26.aprila, prijavili Herceg Novi uz mogućnost promjene odluke.

Direktor Sportskog centra Predrag Ivanović kazao je da je oko 90 odsto radova na rekonstrukciji bazena završeno, a da su prethodna dva dana stručne ekipe iz Njemačke izvršile kontrolu bazena i provjerili njegovu funkcionalnost, kao i da su pustili grijanje.

“Bazen smo za vikend napunili vodom i sad bi on trebalo da pokaže svoje karakteristike. Tu je 2,5 hiljade kubika vode i potrebno je sigurno pet dana da se ovolika količina vode zagrije. Najbitnije je da vidimo šta je sa bazenskom tehnikom i da vidimo da li smo sve što smo radili prethodnih mjeseci uradili kako treba”, kazao je Ivanović “Vijestima”.

Početkom aprila prošle godine, na donatorskoj večeri, prikupljeno je preko million eura za rekonstrukciju bazena, a građevinski radovi počeli su u avgustu.

“Urađena je rasvjeta, završene su svlačionice, postavljene su tuš kabine, ovih dana treba da se postave ormarići i kabine za presvlačenje. Bazen je funkcionalno spreman za pomenutu utakmicu, a Savez će donijeti odluku da li će utakmica biti odigrana ovdje ili ne”, kazao je Ivanović i dodao da su svi radovi urađeni po standardima međunarodne (FINA) i evropske plivačke asocijacije (LENA).

Prema njegovim riječima iako svi sa nestrpljenjem očekuju da saznaju da li će Nikšić ugostiti reprezentacije Crne Gore i Francuske, mnogo bitnija je da priča da bazen, koji može primiti oko 1.500 gledalaca, zaživi u punom smislu te riječi.

“Ide se ka tome da bazen bude nacionalni centar za plivanje i vaterpolo. Očekujemo da naša reprezentacija ovdje obavi pripreme za Olimpijske igre. Direktor Saveza Petar Porobić i selektor Vladimir Gojković planiraju da par trenera sa primorja pošalju u Nikšić. Oni će ovdje biti za stalno nastanjeni i biće zaduženi za edukaciju”, kazao je Ivanović.

Istakao je da je šest vaterpolo trenera iz Nikšića dobilo licencu, kao i 15 trenera plivanja, a podsjetio je i na inicijativu koju su podnijeli Ministarstvu prosvjete da plivanje bude sastavni segment nastave fizičkog vaspitanja.

“Nadamo se da će taj pilot projekat sa školama zaživjeti od naredne godine. Očekujemo da sa Fakultetom za sport potpišemo protokol o saradnji, kao i sa Filozofskim i Filološkim fakultetom. To je 3.000 studenata, i sa učenicima iz osam gradskih i isto toliko prigradskih osnovnih škola, kao i četiri srednje, to je oko 17.000 potencijalnih korisnika bazena”, kazao je Ivanović.
Prema njegovim riječima bazen pruža dosta izazova, ali i obaveza, i nada se da ovoga puta priča neće “trajati parcijalno, kao što je to bilo do sada”.

Gradnja bazena, koji je preslikani minhenski olimpijski bazen, počela je 1972. godine, a počeo je da radi  18. septembra 2000. Radio je do 22. decembra pomenute godine, da bi ponovo bio aktiviran u maju naredne godine. U oktobru 2001. godine je prestao sa radom, a osnovni razlog bio je nedostatak vazdušnog grijanja. Za potrebe Evropskog kadetskog prvenstva u rukometu 2010. godine bazen je privremeno osposobljen za trening dvoranu.

Nikšić nacionalni trenažni centar

“Godišnje u prosjeku imamo tri selekcije i bazen u Nikšiću biće idealan za pripreme svih reprezentacija, naravno i za održavanje takmičarskih utakmica. Da bi nastavili sa postizanjem vrhunskih rezultata i osvajanjem medalja na velikim takmičenjima, neophodno je da širimo bazu, a Nikšić ima idealne uslove za stvaranje novih vaterpolo nada i plivača koji će u budućnosti na pravi način predstavljati Crnu Goru”, kazao je Šuković.

1 komentar

  1. We still cannot quite believe I may often be any type of those checking important points available on your webblog. Our neighbors i are sincerely thankful for ones generosity enchanting giving me possibility pursue our chosen profession path. Published right information I purchased in your web-site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com