Potrebna rekonstrukcija luke na Škveru - Volim Podgoricu

Potrebna rekonstrukcija luke na Škveru

Svih 40 vezova u Gradskoj luci na Škveru u Herceg Novom su dovedeni u red, a prva provjera je bila prihvat krstaša i učesnika tradicionalne regate „Est 105“ od Italije do Novog i Tivta.

Urađena je popravka oštećenih klupa, a Agencija za gazdovanje posjeduje WiFi signal. Tehničko rješenje kojim će se pokriti čitav akvatorij će biti uskoro realizovano, kazao je za Radio Jadran direktor Agencije, Vladimir Zloković, najavljujući uspješnu nautičku sezonu.

Lani je bio izražen problem buke, na što su ukazivali jednako nautičari i mještani, zbog preglasne muzike iz lokala Admiral, a Zloković vjeruje da će ove sezone taj problem biti eliminisan.

“Restoran i noćni bar Admiral raspolaže kompletnom dozvolom za rad i rješenjima za djelatnost koju obavlja. Na problem buke, kao jednog od faktora koji ugrožavaju zahtjevni ambijent za razvoj nautičkog turizma u Gradskoj luci, Agencija je ukazala više puta. Postignut je dogovor sa vlasnicima ovog restorana i Agencija je dobila garancije da će se ovaj problem u predstojećoj sezoni korigovati i značajno unaprijediti”, kazao je Zloković.

Za očekivati je i promjenu cjenovnika i usklađivanje sa cjenovnicima u regionu, ali to još nije prošlo skupštinsku proceduru. Agencija posluje i svoje usluge naplaćuje po tarifama iz 2013. godine.

“Nepromijenjeni cjenovnik upravo predstavlja jedan od najvećih problema Agencije, s obzirom da nije potpun i sasvim određen, što nam umanjuje mogućnost za konkretne ponude ozbiljnim ino klijentima”, ističe Zloković.

Inače, za razliku od ranijih godina, u ovoj vannautičkoj sezoni, pored domaćih korisnika na dužem vezu u Luci je i veće plovilo ino klijenta, što predstavlja određeni napredak u poslovanju Agencije.

“Prema postojećim zahtjevima i najavama (uglavnom putem e-maila), koje Agencija dobija u posljednje vrijeme, procjena je da se može očekivati uspješna nautička sezona. O značaju ovog opštinskog turističkog resursa u nadležnim opštinskim strukturama postoji razumjevanje i pokazuju spremnost da se ova sezona dočeka i isprati na najbolji mogući način”, dodaje sagovornik Radio Jadrana.

Jasno je da stara Gradska luka, čiji je kameni pristan još iz doba Austrougarske, zahtijeva obimnije popravke i obnovu, s obzirom na dugogodišnju infrastrukturnu neuređenost, urušavanje poslovanja Agencije, samim tim i nautičkog turizma u Herceg Novom. Samo lani je na 180 metara dugom mulu, zabilježen pad prometa od 30 odsto. To je neophdno i ako se zna da u ovom trenutku na Mediteranu nedostaje 6000 vezova. Zato u Agenciji dosta očekuju od međunarodnih projekata koji bi se finansirali iz evropskih fondova.

“Projekat Development of local ports ‘DevPort’, kao i ‘PortBrand’ za koje je aplicirala Agencija za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. su u fazi razrade. Ona će trajati sigurno šest mjeseci. Prema posljednjim najavama partnera iz Rijeke ‘Klaster intermodalnog prijevoza’ očekuje se pozitivan odgovor iz EU i odobravanje sredstava”, kaže Zloković.

Riječ je o prekograničnom projektu revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu, vrijednom 300 hiljada eura. Od toga 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica, odnosno Luka i Opština. Projekat bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com