Ljekarima plate moraju biti veće - Volim Podgoricu

Ljekarima plate moraju biti veće

Nakon što su nedavno MInistarstvo zdravlja i Sindikat zdravstva potpisali granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno uvećanje zarade zaposlenima u sektoru zdravstva u Sindikatu doktora medicine smatraju da bi povećanje zarada trebalo da bude veće. Zato će, kako najavljuju, podnijeti amandmane za izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru jer postojeće, kako su poručili, ne rješavaju njihov loš socioekonomski status. Ministar zdravlja Budimir Šegrt rekao je da je povećanje u ovom trenutku maksimalno.

“Sad kao specijalisti novim granskim kolektivnim ugovorom predviđen je koeficijent 10,25 za specijaliste epidemiologe. Mogu da vam kažem da će plate biti oko 650 eura. Čekamo platu, koja će biti do 10 u mjesecu, da vidimo tačno koliko će to povećanje da iznosi i za specijaliste “.

Granskim kolektivnim ugovorom ljekar opšte prakse trebalo bi da ima veću platu oko 60 eura. Ljekar specijalista oko 64 eura, a subspecijalista će imati uvećanje oko 92 eura. To je, kako je nedavno kazao ministar zdravlja, jedino trenutno moguće povećanje plata.

“U ovom momentu je urađeno maksimalno koliko je moguće. Mi smo u granicama mogućeg napravili pristojan iskorak u poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih”, kazao je Šegrt.

U Sindikatu doktora medicine smatraju da povećanje mora biti veće, jer postojeće ne rješava njihov loš socioekonomski status.

“”Kada pogledate koliko se uloži truda, to je minimum devet akademskih godina, da završite medicinu, specijalizaciju i imate platu 650 eura, mislim da to ne pije vodu””, objasnio je Sekulić.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com