Ombudsman čestitao Dan medija: Novinarima omogućiti nesmetan rad - Volim Podgoricu

Ombudsman čestitao Dan medija: Novinarima omogućiti nesmetan rad

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković čestitao je svim crnogorskim novinarima i zaposlenima u sredstvima javnog informisanja Svjetski dan slobode medija koji se obilježava sjutra, navodeći da “bez slobode medija nema demokratije”

Kako se ističe, Zaštitnik u prethodne dvije godine nije primio ni jednu pritužbu koja se odnosila na povredu prava na slobodu izražavanja.

“S pažnjom prati dešavanja na medijskoj sceni, budući da sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.  Potrebno je predano i kontinuirano raditi na podizanju demokratskih standarda, u smislu omogućavanja novinarima da svoj posao rade u bezbjednim uslovima”, piše u saopštenju Zaštitnika.

Podsjeća se da je prema podacima Uprave policije u 2015. godini registrovano 15 slučajeva u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji ili njihova imovina.

“Od 15 slučajeva u osam su identifikovane osobe za koje se sumnja da su učinile te delikte, dok se na identifikovanju ostalih radi. Posebno zabrinjavaju nerasvijetljeni slučajevi iz prethodnog perioda, pa je potrebno da nadležni organi intenziviraju rad i ulože sve potrebne napore da se slučajevi napada na novinare i imovinu medija rasvijetle i akteri procesiraju. S tim u vezi, smatramo da je važno omogućiti i da Komisija za istrage napada na novinare što prije profunkcioniše u punom kapacitetu i ostvari u cjelosti svoj mandat i zadatke”, navodi Zaštitnik.

Takođe, zabrinjavaju i podaci koje saopštava Sindikat medija o uslovima rada novinara, otkazima i napuštanju novinarske profesije.

“Zato je potrebno poboljšati uslove rada i regulisati status svih medijskih radnika jer nezavidan ekonomski položaj može negativno uticati i na profesionalnost i na samostalnost. Sa druge strane, potrebno je raditi i na smanjenju polarizacije medijske scene, neophodno je ojačati samoregulaciju i uložiti napor kako bi zaživjela dosljedna primjena usvojenih izmjena i dopuna Kodeksa novinara. Iako navedeni podaci i druga saznanja predstavljaju jasan signal da je potreban kontinuiran rad kako bi se u oblasti medija stanje unaprijedilo, Zaštitnik vjeruje da će novinari objektivnim i profesionalnim izvještavanjem nastaviti da uspješno vrše svoju veoma važnu ulogu u društvu, a da će država ispuniti svoju obavezu osiguravajući im uslove za slobodan i nesmetan rad”, zaključuje se u saopštenju Zaštitnika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com