Zatvorenike i dalje čuvaju privatnici - Volim Podgoricu

Zatvorenike i dalje čuvaju privatnici

Ministarstvo pravde ne preduzima ništa da se Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru adekvatno obezbijedi, kako ne bi i dalje dolazilo do bjekstva zatvorenika.

Programski koordinator Akcije za ljudska prava (HRA) Mirjana Radović saopštila je da je uprava bolnice i dalje sama prinuđena da organizuje obezbjeđenje.

“Preliminarni rezultati monitoringa koji smo obavili početkom marta u Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, pokazuju da se ništa nije uradilo po ovom pitanju. Bolnica je i dalje prinuđena da sama organizuje obezbjeđenje, odnosno da plaća privatnu agenciju”, kazala je Radović.

Dodala je da HRA sa monitoringom poštovanja ljudskih prava u Specijalnoj bolnici u Dobroti nastavila u januaru ove godine.

“Monitoring je nastavljen  u okviru projekta, koji finansira EU, pod nazivom   ’Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima’ u partnerstvu sa NVO Anima iz Kotora”, saopštila je Radović.

Mediji su 18. aprila objavile da su nadležni  više od mjesec dana skrivali od javnosti da je pritvorenik Zoran Vukčević (31) pobjegao iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru.

Vukčević je pobjegao 11. marta a uhapšen je kod Cetinjskog manastira 13. aprila. Za njim je bila raspisana nacionalna potjernica.

Policija o tome nikada nije zvanično obavjestila javnost.

Vukčević je u ZIKS-u bio na izdržavanju zatvorske kazne od sedam godina i pet mjeseci zbog krivičnih djela teške krađe počinjenih na teritoriji Cetinja.

On je u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru poslat iz ZIKS-a zbog problema sa konzumiranjem droga.

Nakon što je pobjegao iz kotorske bolnice  nastavio je da krade.

Akcija za ljudska prava (HRA) došla je ranije do podatka da je od 1993. do 2015. godine iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru pobjeglo najmanje sedam pritvorenika.

Izvršna direktorka HRA, Tea Gorjanc Prelević 5. juna ove godine, zbog nedovoljne brige države o tom pitanju, poslala je dopis ministru pravde Zoranu Pažinu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com