Cenzura medija pred Ustavnim sudom - Volim Podgoricu

Cenzura medija pred Ustavnim sudom

Institut za vladavinu prava IVP podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o medijima koja, kako su kazali, tretira cenzuru medija na način suprotan Ustavu Crne Gore, a koja se pogrešno tumačila i od strane domaćih sudova u dosadašnjoj praksi.

Institut je u inicijativi Ustavnom sudu naveo da je Zakonom o medijima propisano da može doći do zabrane distribucije objavljenog programskog sadržaja medija kada medij krši zajamčene slobode i prava građanina, iako Ustav nije propisao ovakav osnov.

“Ustav Crne Gore je propisao četiri osnova zbog kojih sud može spriječiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obavještavanja među kojima nema osnova koji stoji u Zakonu o medijima, što znači da je taj osnov neustavan. U dosadašnjoj praksi domaći sudovi su pogrešno tumačili pojam cenzure medija. Sudovi su smatrali da je cenzura samo kada se zabrani puštanje u javnost određenog medijskog sadržaja, iako je cenzura i kada se “povuče” već objavljeni medijski sadržaj”, kazali su u Institutu.

Tako je, dodaju oni, Apelacioni sud Crne Gore u jednom slučaju smatrao da nije došlo do cenzure jer je cenzuru tumačio kao “prethodni zvanični pregled stvari za objavljivanje radi odobrenja ili zabrane štampanja i puštanja u javnost” što je uže tumačenje cenzure, koju nauka definiše kao  preventivnu cenzuru.

“Međutim, nauka pored preventivne poznaje i suspenzivnu cenzuru, odnosno “kada se autor sadržaja stavlja pod udar zakona zbog objavljenog materijala”  kakva je cenzura propisana u Zakonu o medijima. Time što je Apelacioni sud Crne Gore cenzuru tumačio samo kao preventivnu, ne uzimajući u obzir da postoji i suspenzivna cenzura, nije primijenio ustavnu normu koja dozvoljava cenzuru samo u četiri slučaja, među kojima nema onog koji je propisan Zakonom o medijima”, kazali su u Institutu.

Institut za vladavinu prava podsjeća da je Zakon o medijima donijet 2002. godine, a Ustav Crne Gore pet godina kasnije, a da Zakon o medijima do danas nije usklađen sa Ustavom, što je dovelo do toga da u pravnom sistemu Crne Gore postoji norma nesaglasna sa Ustavom.

IVP je u inicijativi Ustavnom sudu detaljno obrazložio neusklađenost Ustava i odredbe u Zakonu o medijima, ukazao na dosadašnju praksu i tumačenje Ustava i Zakona o medijima od strane sudova i Državnog tužilaštva, kao i na pojam cenzure tumačen od strane nauke u radovima profesora univerziteta.

Institut za vladavinu prava se nada da će Ustavni sud pokrenuti postupak kako bi osnov zabrane objavljenog programskog sadržaja medija koji je propisan Zakonom o medijima proglasio neustavnim, jer nije u skladu sa Ustavom Crne Gore.

1 komentar

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox now when a comment is added I receive four emails with similar comment. Will there be however you possibly can get rid of me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com