Sistem visokog obrazovanja gubi funkciju - Volim Podgoricu

Sistem visokog obrazovanja gubi funkciju

U Crnoj Gori, koju prati stanje kontinuirane političko-institucionalne i privredne krize, uz izostanak adekvatnih modela sistemske zaštite pojedinca, pogotovo mladih, a time i studenata, sistem visokog obrazavanja polako, ali sigurno, gubi funkciju jednog od osnovnih temelja razvoja društva i njegovih činilaca, poručuje predsjednik Mladih demokrata Danilo Šaranović.

Saopštenje Šaranovića:

Proces centralizacije, dirigovan od strane Uprave Univerziteta Crne Gore, odnosno Rektorata i Upravnog odbora, za svoj konačan rezultat ima urušavanje sistema visokog obrazovanja u Crnoj Gori, gdje su godinama unazad uprave brojnih fakultetskih jedinica u v.d. stanju. Ovakvo haotično stanje na Univerzitetu Crne Gore pokazuje da je cilj vladajuće garniture da uništi školstvo, kako bi očuvali vlast, jer se sa nestručnim kadrovima lakše manipuliše.

Čini se da je najgore stanje sa fakultetima na parceli na kojoj se nalazi najskuplje plaćena „Limenka“ na svijetu, zbog koje su lični budžeti poreskih obveznika olakšani u kumulativnom iznosu za 10.5 miliona eura u korist, ni manje ni više, nego premijerovog brata. Ekonomski fakultet, kao najstarija fakultetska jedinica UCG, promijenio je 6 dekana za 6 godina. Pomenuti Upravni odbor je 2012. Godine, na osnovu nezakonitog Pravilnika, uveo upravljačko tijelo na Pravnom fakultetu, što je kasnije Ustavni sud poništio. Tiranski odnos Uprave UCG prema svojim fakultetskim jedinicama najbolje se očituje na nedavnom primjeru ukidanja i transformisanja smjerova na Fakultet političkih nauka, po kojima je ova fakultetska jedinica bila prepoznatljiva, jer, gle čuda, izostaje tržišna potreba za određenim specijalizacijama. Sa druge strane, interesantna je činjenica da se na privatnim univerzitetima dešavaju paralelni procesi, u vidu osnivanja gotovo istih ili sličnih smjerova, koji se gase na državnom Univerzitetu.

Kao odgovor na pitanje zbog čega se UCG, u komparaciji sa univerzitetima država iz regiona, godinama nalazi na posljednjem mjestu, može se uzeti i primjer sistema razmjene studenata, koji ne funkcioniše na dvosmjeran način. Tako imamo sve veći broj studenata koji svoje školovanje nastavljaju u zemljama EU, ne bi li se zaštitili od nekonkurentnosti „naših“ diploma, dok na UCG gotovo da ne postoje uslovi za prijem stranih studenata, ali ni studijski programi na kojima bi se nastava odvijala na nekom od stranih jezika.

Navod iz skorašnjeg intervjua Rektorke UCG da „velike kulture žive od divljenja pred postignutim, a male od omalovažavanja dobrih rezultata“ je groteskan, imajući u vidu navedeno stanje na Univerzitetu Crne Gore. Crna Gora treba da bude država znanja, a obrazovni sistem zaslužuje posebnu i osmišljenu brigu. Stoga, pozivam sve studente i širu akademsku zajednicu, koji su uvijek bili pokretači promjena u društvu, da budu brana ovakvom načinu vođenja Univerziteta Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com