VJEROVALI ILI NE: Dragan Nikolić je otJeran iz pozorišta Boško Buha - Volim Podgoricu

VJEROVALI ILI NE: Dragan Nikolić je otJeran iz pozorišta Boško Buha

Upravnica Ðurđinka Marković dala mu je otkaz jer nije došao na izvođenje, već je otišao na snimanje „Kad budem mrtav i beo“, koji ga je proslavio

Mihailo Todorović Kepa je u pozorištu „Boško Buha“ od njegovog osnivanja, prvo kao dijete glumac, a onda je u njemu proveo cio svoj radni vijek i već je 12 godina kao penzioner angažovan kao inspicijent.

Kepa je postao omiljeni saradnik rediteljima i glumcima, a kroz šalu mu kažu da je, sudeći po godinama, bio kurir još kod Karađorđa.
– Stupio sam u „Buhu“ dva mjeseca po njegovom osnivanju, 1950. godine. U novembru sam, na nagovor druga, iz škole otišao sam na audiciju koju je vodila Branka Veselinović. Nismo tada imali svoju scenu, nego smo predstave davali na „Kolorcu“, a zaigrao sam u „Snežani i sedam patuljaka“, dobio sam ulogu Durka. Odmah su mi dodijelili jednu djevojčicu da mi bude alternacija, a nisam znao ni šta to znači. Bilo mi je pomalo krivo – priseća se Kepa.

Mora da se zna red

Još čuva zahvalnicu koju je nakon uspešne sezone kao Titov pionir dobio od prve upravnice Gite Predić Nušić, ćerke čuvenog pisca Branislava Nušić.
– Nikad nisam upisao glumu zbog šprahfelera (govorne mane), jer ne razlikujem č i ć, i zbog toga prave viceve na moj račun. Zbog pozorišta sam čak i ponavljao na velikoj maturu i u gimnaziji. Upisao sam ekonomiju i izgubio pravo na školovanje. Igrao sam malo i statirao, a Mira Rajner i upravnik Miki Farkić ponudili su mi da dođem da radim kao inspicijent. Moj posao je da vodim predstave. Neko sam ko je uz reditelja i suflera na svakoj probi i beležim sve ideje i kretanje glumaca po sceni. Tokom izvođenja predstava sam komandant i posao mi je da glumce pripremim pre izlaska na scenu. Kad ja pozovem, mora da siđe i jedna Mira Stupica – objašnjava Mihailo.

Tokom više decenija Kepa je upoznao gotovo celu plejadu naših glumaca, a posebno je bio blizak s Draganom Nikolićem.

Veliki gubitak

– Mnogo me je pogodio njegov odlazak. Voljeli smo da sjedimo u kafiću „Talija“ na Kalenić pijaci. On je došao u „Buhu“ nakon studija zajedno sa svojom kumom Sekom Sablić. Uskočio je odmah kod profesora Minje Dedića u „Tri musketara“, igrao je Dartanjana umjesto Boleta Štošića. Trebalo je da igramo predstavu, ali ne izlazimo na scenu jer nema Gage. Puna sala, a on ne dolazi. Otkazali smo predstavu. Sjutra ga je upravnica Ðurđinka Marković pozvala na raport i da mu uruči radnu knjižicu. Nije se pojavio jer je snimao prvu klapu čuvenog filma „Kad budem mrtav i beo“ u režiji Žike Pavlovića. Bio je u „Buhi“ samo tri godine – kaže Todorović.

On dodaje da su svoje prve uloge u „Buhi“ ostvarile legende kao što su Predrag Miki Manojlović, Taško Načić, Duda Stojanović Glid, Vera Mujović, Dragan Vujić Vujke, Goran Šušljik i Boda Ninković.
– Glumci su odlazili jer smo imali repertoar samo za djecu. Oni su želljeli da se pokažu. Angažman kod nas im je bio dobra škola – zaključuje Kepa.

O ljubavi prema glumicama
BORKI BIH SVAŠTA RADIO

Mihailo Todorović objašnjava da se nikad nije ženio, a da je mu je danas 30 godina, pred oltar bi odveo Borku Tomović.
– Bilo je puno platonskih ljubavi. I danas kad se pojavi Borka Tomović dobacim joj – šta bih ti radio, a nemam vremena. Naša šala završila je čak i u predstavi „Majstori, majstori“. Bolje da ne pominjem dalje – iskren je Mihailo Todorović Kepa.

Njih vole žene
ZBOG VIKTORA I ANDRIJE U POZORIŠTU

U „Boška Buhu“ publika dolazi zbog jednog glumca.
– Serije su popularne, one privlače gledaoce. Devojčice dolaze zbog Andrije Miloševića i Viktora Savića. Prije 20 godina su hrlile zbog  Mande i Bode – kaže Kepa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com