PODGORICA Vrtić “Đina Vrbica” uvodi drugu smjenu do 22 sata - Volim Podgoricu

PODGORICA Vrtić “Đina Vrbica” uvodi drugu smjenu do 22 sata

Mi­ni­star­stvo pro­svje­te da­lo je sa­gla­snost za ini­ci­ja­ti­vu Jav­ne pred­škol­ske usta­no­ve „Đi­na Vr­bi­ca” o uvo­đe­nju po­po­dnev­ne smje­ne u vr­ti­ću Po­le­ta­rac 2. Vr­tić na Kri­vom mo­stu ra­di­će od se­dam do 17 sa­ta i u dru­goj smje­ni od 15 do 22 sa­ta. Upi­som će bi­ti ob­u­hva­će­no osam­de­se­to­ro dje­ce uz­ra­sta od tri do šest go­di­na. Ci­je­nu po­po­dnev­ne smje­ne upra­va vr­ti­ća još ni­je od­re­di­la.

-Ci­je­na po­po­dnev­ne smje­ne će se na­knad­no utvr­di­ti, u skla­du sa od­lu­kom uprav­nog od­bo­ra JPU „Đi­na Vr­bi­ca”. Dje­ca ko­ja po­ha­đa­ju vr­tić u pr­voj smje­ni, ne­će mo­ći da ko­ri­ste uslu­ge vas­pit­ne je­di­ni­ce u po­po­dnev­noj smje­ni. Me­đu­tim, stra­te­ški okvir pru­ža ši­ro­ke mo­guć­no­sti za za­do­vo­lje­nje po­tre­ba dje­ce i nji­ho­vih po­ro­di­ca, te će­mo u na­red­nom pe­ri­o­du in­ten­ziv­no ra­di­ti na raz­vo­ju no­vih, ino­va­tiv­nih pro­gra­ma – re­kla je Mi­le­na Mi­jo­vić, po­moć­nik di­rek­to­ra JPU „Đi­na Vr­bi­ca”.
Mi­jo­vić is­ti­če da je ana­li­za sta­nja o po­tre­bi uvo­đe­nja po­po­dnev­nog pro­gra­ma na­sta­la kao dio re­dov­ne ko­mu­ni­ka­ci­je sa ro­di­te­lji­ma u ci­lju ino­vi­ra­nja prak­se i za­do­vo­lja­va­nja po­tre­ba po­ro­di­ca.

-An­ke­ti­ra­ni su svi ro­di­te­lji iz pri­je­po­dnev­ne smje­ne njih 250, od ko­jih se 27 iz­ja­sni­lo da bi od sep­tem­bra nji­ho­va dje­ca po­ha­đa­la po­po­dnev­nu smje­nu. U to­kom sed­mi­ce pra­ti­li smo broj­nost dje­ce u pe­ri­o­du od 15 do 17 ča­so­va. U sa­rad­nji sa Udru­že­njem Ro­di­te­lji, ura­đe­na je on­lajn an­ke­ta ko­ju je is­pu­ni­lo 356 is­pi­ta­ni­ka. Na pi­ta­nje ko­je is­pi­tu­je sta­vo­ve ro­di­te­lja o mo­guć­no­sti­ma uvo­đe­nja po­po­dnev­ne smje­ne u vr­ti­ći­ma, njih 94,8 od­sto se iz­ja­sni­lo da je po­treb­no da vr­ti­ći ra­de i u po­po­dnev­nim sa­ti­ma – ka­že Mi­jo­vić.
Ona sma­tra da se uvo­đe­njem ova­kvih pro­gra­ma ras­te­re­ću­ju ka­pa­ci­te­ti u ju­tar­njoj smje­ni, gdje je broj dje­ce u ne­kim gru­pa­ma i ne­ko­li­ko pu­ta ve­ći od nor­me pred­vi­đe­ne za­ko­nom.

Jav­na pred­škol­ska usta­no­va „Đi­na Vr­bi­ca” je po pr­vi put, na pred­log struč­nog vi­je­ća, uvr­sti­la u plan i pro­gram ra­da i ak­tiv za mla­de vas­pi­ta­če sa rad­nim sta­žom do pet go­di­na. Te­ma ovog ak­ti­va je bi­la pla­ni­ra­nje vas­pit­no-obra­zov­nog ra­da. Kroz in­ter­ak­tiv­no pre­da­va­nje vas­pi­ta­či­ma je pre­zen­to­van kon­cept pla­ni­ra­nja, eta­pe iz­vo­đe­nja pro­jek­ta u vr­ti­ću, na­či­ni uklju­či­va­nja dje­ce kao ko­a­u­to­ra pro­jek­ta, kao i zna­čaj eva­lu­a­ci­je ra­da kao osno­ve da­ljeg pla­ni­ra­nja. Pre­da­vač na pr­vom ak­ti­vu mla­dih vas­pi­ta­ča bi­la je Mi­le­na Mi­jo­vić, po­moć­nik di­rek­to­ra.

(Dan)

1 komentar

  1. NEVJEROVATNO JE KOLIKO PONEKAD ČOVJEK IMA GLUPE PREDLOGE…AKO DIJETE OSTAJE DO 22H KAD CE DA SPAVA? OKO 1 UJUTRO?
    POSTEDITE NAS ISFRUSTRIRANIH DIREKTORA I DIREKTORICA DA VAS ZAMOLIMO

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com