PODGORICA: Sve spremno za košarkaški spektakl - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sve spremno za košarkaški spektakl

Sve je spremno za spektakl, basket se na velika vrata vraća u Podgoricu. Red Bull King of the Rock se po drugi put održava u glavnom gradu Crne Gore, a igralište Budućnost Volija u Njegoševom parku biće vjerovatno premalo da u subotu, 28. 05. od 16 časova primi sve one koji žele da na djelu vide najbolje košarkaše u igri “1na1” na ovim prostorima.

Podatak da se prijavilo preko 100 takmičara, govori da se očekuje vrhunska košarkaška predstava, ali zbog sistema takmičenja na turniru ima mjesta samo za njih 64, koji će se boriti za jedinu nagradu – direktan odlazak na svjetsko finale koje se 17. septembra održava u Istanbulu.

Među prijavljenima je i pobjednik turnira 20012. godine, ljubimac podgoričke publike Alen Šofranac, koji zna koliki je napor u kratkom periodu odigrati šest mečeva bez prava na grešku, ali koji ima velike ambicije i pred ovo takmičenje.

“Spremam se otkako sam čuo za turnir, nadam se da ću ga opet osvojiti. Ne volim da gubim, volim da pobjeđujem, a dodatni motiv mi je to što pobjednik ide direktno na svjetsko finale u Istanbul”, kaže Šofranac.

Red Bull King of the Rock je najveći turnir na svijetu u igri “1na1”, a krenuo je u SAD 2010. godine. Prvo svjetsko finale održano je u legendarnom zatvoru Alkatraz, po čijem je nadimku (Rock – Stijena) turnir i dobio ime.  Bilo je to prvo zvanično takmičenje ikada održano u ozloglašenom zatvoru na ostrvu Alkatraz u blizini San Franciska. Nakon tri godine u Americi, Red Bull King of the Rock se preselio na ostrvo Samasana na Tajvanu, dok je prošle godine svjetsko finale održano u Istanbulu.

Bez obzira gdje se odigravali, turniri Red Bull King of the Rock svuda su donosili uzbuđenje, strast i fenomenalnu košarku. Sva ona suštinska ljepota košarke, u igri “1na1” posebno dolazi do izražaja. Igra se pet minuta, koševi donose jedan ili dva poena, a ukoliko nema pobjednika, produžetak traje dva minuta. Pet faulova automatski znače i gubitak meča. Igrači moraju biti maksimalno spremni i fizički i taktički, jer da bi se osvojila titula potrebno je šest pobjeda. Zato se daje i posljednji atom snage.

“Sjajno je što se Red Bull King of the Rock ponovo organizuje kod nas. Nije to samo basket, to je ona prava košarka koja se na ovaj način popularizuje. Kod nas ljudi jako malo rade na popularizaciji ovog sporta, a ovo je sjajan primjer kako se košarka može popularizovati na najljepši način”, kazao je Šofranac, pobjednik jedinog turnira održanog u Podgorici.

Osim pobjednika Red Bull King of the Rock turnira u glavnom gradu Crne Gore, na svjetskom finalu u Istanbulu nastupiće i šampioni iz još 15 zemalja, među kojima su države sa izuzetno bogatim košarkaškim pedigreom, poput Srbije, Litvanije, Turske, Rusije, ali i one koje tek žele da se ucrtaju na svjetsku košarkašku mapu, kao što je  Južna Afrika. Aktuelni svjetski šampion je Kivanč Dinler iz Turske, jedini igrač van Sjedinjenih Američkih Država koji je osvojio svjetsko finale.

Turnir u Njegoševom parku u Podgorici igra se u subotu, 28.05. 2016. godine sa početkom u 16 časova, a ulaz za publiku je slobodan

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com