Pejanović Đurišić: Naše nebo čuvaćemo sa članicama NATO porodice - Volim Podgoricu

Pejanović Đurišić: Naše nebo čuvaćemo sa članicama NATO porodice

Crnogorsko nebo više nije značajno samo nama, već članstvom u NATO to parče neba postaje dio velikog euro-atlantskog neba, koje ćemo uskoro, zajedničkim naporima, čuvati sa ostalim članicama NATO porodice, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić prilikom otvaranja Vazduhoplovno operativnog centra u Golubovcima.

Ona je tom prilikom naglasila da novi Centar značajno unapređuje postojeće kapacitete i tehničku opremljenost Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, te da će rad Centra unaprijediti uslove funkcionisanja našeg sistema odbrane, budući da kontrolisano i zaštićeno nebo predstavlja jedan od temelja odbrane državnog suvereniteta svake države.

Pejanović Đurišić je kazala da je Ministarstvo odbrane, u saradnji sa partnerima, stvaralo preduslove za uspostavljanje neophodnog elementa sistema za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore, vodeći se pri tom, sa tri principa:

“Prvi je uspostavljanje nacionalnog sistema sposobnog za samostalan nadzor i kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore. Drugi je uspostavljanje integrisanog nacionalnog civilno–vojnog sistema za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora. I, na kraju  – princip uspostavljanja regionalne i evroatlantske saradnje i razmjene podataka, prema standardima NATO i Evropske unije“, istakla je ministar odbrane.

Ona je poručila  da u cilju veće bezbjednosti i sigurnosti crnogorskih građana, Ministarstvo odbrane, u saradnji sa partnerima, konstantno ulaže napore da nebo iznad Crne Gore bude sigurno.

Takođe, poručila je da je planirano da se zaštita vazdušnog prostora trajno riješi kroz proces integracije u NATO integrisani sistem zaštite vazdušnog prostora NATINAMDS, koristeći neki od modela koji je već zaživio u pojedinim NATO državama.

Pukovnik Namik Arifović, zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore je kazao je da je Centar počeo sa radom prijemom podataka o najavi letova u vazdušnom prostoru Crne Gore, tačnije planova letjenja od Kontrole letjenja  Srbije i Crne Gore, (SMATSA-e), kao i prijemom podataka o situaciji u vazdušnom prostoru od  Centra za kontrolu i izvještavanje Oružanih snaga Republike Hrvatske, u Podvornici. Dinamički plan realizacije projekta predviđa tri faze: uspostavljanje VOC-a, nabavku sistema za komandovanje i kontrolu i nabavku i instalaciju radara.

Prilikom današenje ceremonije otvaranja Vazduhoplovnog operativnog centra, članovi Počasne garde po prvi put su nositi novu uniformu, koja je urađena po idejnom rješenju istoričarke umjetnosti mr Anastazije Miranović. Predstavljajući novu uniformu članova Počasne garde, Pejanović Đurišić je izrazila uvjerenje da će nova uniforma gardista na pravi način oslikavati ljepotu i istorijski identitet Crne Gore.

(Cdm)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com