PODGORICA: Festival tolerancije u KIC-u od 30. maja do 1. juna - Volim Podgoricu

PODGORICA: Festival tolerancije u KIC-u od 30. maja do 1. juna

Nevladina organizacija 35mm, članica Građanske alijanse, u saradnji sa organizacijom Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, organizuje Festival tolerancije, koji će biti održan u KIC-u „Budo Tomović“  od 30. maja do 1. juna.

Festival tolerancije, koncipiran je kao filmski festival koji, kroz bogat prateći program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije i diskusije za cilj ima sjećanje na Holokaust, te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Festival će biti otvoren 30. maja izložbom “Antimasonski plakati”, koja se sastoji od 20 plakata koji su bili dio velike antimasonske izložbe otvorene u oktobru 1941. godine u Beogradu nakon nacističke okupacije i za vrijeme kolaboracionističkog režima Milana Nedića. Plakati su zagovarali ponižavanje i nasilno maltretiranje Jevreja. Izložbu će otvoriti svjetski poznati grafički dizajner i vlasnik kolekcije Mirko Ilić.

Svečano otvarenje filmskog programa biće održano 30. maja u 19 sati animiranim filmom Zlatka Boureka i Pavla Štaltera “Wiener blut” te dugometražnim igrani filmom “Mi smo mladi. Mi smo snažni”, režiseraBurhana Kurbania. U okviru filmskog programa Festivala biće prikazano deset igranih i dokumentarnih filmova, koji na različite načine obrađuju teme rasizma, nasilja, diskriminacije i svih ostalih tema bliskih ideji Festivala tolerancije.

Edukativni program namijenjen djeci i mladima počinje 30. maja u 12 sati u Velikoj sali, predavanjem na temu Svjedočanstvo iz Holokausta u okviru kojeg će producent i dvostruki dobitnih Oskara, Branko Lustig iznijeti svjedočanstvo o sopstvenom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Aušvic i Bergen-Belsen, te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu.

Drugo edukativno jutro biće održano 31. maja u 11 sati predavanjem „Simboli mržnje“ čija tema će biti neofašistička ikonografija sveprisutna na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire.

Svjetski poznati grafički dizajner Mirko Ilić će u sklopu multimedijalnog predavanja tematizovati lokalni odnosno regionalni problem prećutkivanja ili nemara javnosti na simbole oko nas, te grafički govor mržnje neonacističkih grupacija koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

Poseban dio festivala, koji će biti održan 31. maja u Velikoj sali, predstavljaju dvije panel diskusije na teme Pomirenje kao mehanizam odmaka od prošlosti (u 12 sati) i Holokaust i sjećanja (u 19 sati), na kojima će kao panelisti učestvovati nezavisni stručnjaci,

Diskusije su zamišljene kao javna platforma na kojoj se razmjenjuju mišljenja, pitanja i odgovori, slaganja i neslaganja u vezi sa predviđenim temama. U diskusijama osim stručnjaka iz relevantnih društvenih područja učestvuje i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mišljenja, kroz podsticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com