Mujović: Marovići spremali atentat na svjedoka saradnika - Volim Podgoricu

Mujović: Marovići spremali atentat na svjedoka saradnika

Porodica Marović spremala je likvidaciju jednog od svjedoka saradnika u budvanskim aferama koji su predsjednika političkog savjeta DPSa Svetozara Marovića označili kao vođu kriminalne grupe, tvrdi Veselin Mujović u novom pismu koje je uputio redakciji „Dana”. On je to pismo poslao kao reakciju na brojna dešavanja i medijske napise u kojima se spominje u posljednje vrijeme, a sve, kako tvrdi, da bi se saznala istina. Naglasio je da Marovića poznaje nekoliko godina i da tako zna brojna njegova djela, ali i planove.

“Ja Sveta Marovića ne poznajem od juče. Poznajem ga iz vremena kada je bio predsjednik Skupštine Crne Gore. Od tada počinje njegov „zdrav nagon za uzimanje novca”, napisao je Mujović, uz tvrdnju da je Marović bio spreman na sve kako bi ostvario taj cilj.

Mujović je u pismu naveo da se nedjela porodice Marović ne odnose samo na nezakonito prisvajanje desetina miliona eura, već i na spremanje likvidacija.

“Neka se ispita zašto su Marovići tražili „pogodnu ličnost” da se fizički ukloni jedan svjedok saradnik”, naglasio je Mujović u pismu.

Status svjedoka saradnika u budvanskim aferama dobili su bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, kum Marovićevog sina Marko Vujović, osnivač preduzeća Trejd junik Mirko Latinović i bivši direktor AMD Budva Igor Trnski.

Prema Mujovićevoj tvrdnji, za monstruozni plan likvidacije znala je i Olivera Ilinčić, koja je bila Marovićev savjetnik u periodu kada je bio na čelu državne zajednice Srbije i Crne Gore. Ilinčićeva se takođe nalazi na spisku osumnjičenih za budvanske afere, ali je trenutno nedostupna crnogorskim istražnim organima. Ovdašnje tužilaštvo je zbog toga kolegama iz Srbije uputilo zamolnicu za njeno izručenje, a izdalo je i naredbu za hapšenje i potjernice. Ilinčićeva se potražuje zbog sumnje da je počinila višemilionske prevare.

Taj dvojac, kako tvrdi Mujović, počinio je brojne malverzacije, o kojima nije mogao da iznosi sve detalje zbog istraga koje su u toku. On je istakao da ni policija ni tužilaštvo ne znaju pravu istinu o privatnom i poslovnom odnosu između Marovića i Ilinčićeve.

“Ja to znam jer sam od nje, odnosno od njene firme, dobio punomoćje sa zadatkom da joj pomognem da riješi probleme koje ima sa Svetom, njegovom porodicom i okruženjem. Trebalo je da joj pomognem da završi kompletiranje parcele koju je imala pored hotela „Splendid”, pojasnio je Mujović.

Zbog tih zadataka, imao je sastanke sa Ilinčićevom u Beogradu, Podgorici, Tivtu i Parizu.

“U našem aktivnom druženju došao sam do saznanja i dokaza da se radi o desetinama nelegalno stečenih miliona koje ne mogu pravilno da podijele. Zanimljivo je da se spominju samo Marović i Ilinčićeva, a u ovoj priči postoje ljudi iz Beograda, Londona, Budve i Podgorice koji su ravnopravno učestvovali u krađi desetina miliona kojom su oštetili Opštinu Budva. Bio sam svjedok ko od njih je trebalo da bude likvidiran! Ima puno detalja vezanih za ovaj par još iz perioda kada je Ilinčićeva radila kod Sveta kao savjetnik dok je on bio predsjednik savezne države. Ne mogu dati sve detalje zbog istrage koja se vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu. Dio istine sam prije skoro godinu dana prezentovao Specijalnom državnom tužilaštvu, i to javno”, podsjetio je Mujović.

On se nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje da je Marovića prevario za 890.000 eura koje mu je uzeo kako bi mu olakšao status u istragama koje se vode protiv njega i članova njegove porodice. Mujović tvrdi da je Marovićeva prijava lažna i da je na taj način htio da ga spriječi u iznošenju njegovih brojnih nedjela.

Takođe, Mujović se sumnjiči da je od oca bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića uzeo 20.000 eura, te da je bivšeg premijerovog savjetnika Aleksandra Tičića pokušao da prevari za 100.000 eura.

U prethodnom pismu koje je Mujović uputio redakciji “Dana”, a koje je objavljeno sredinom mjeseca, tvrdio je da su on i njegova porodica svakodnevno na meti Marovića zbog saznanja koja ima o njima. Odmah nakon što je pismo objavljeno, po nalogu vrhovnog državnog tužioca formiran je predmet o ovim Mujovićevim navodima. Postupak provjera Mujovićevih optužbi povjeren je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a predmet je zadužio tužilac Nikola Boričić, koji je zakazao saslušanje Mujovića i njegovog sina Dražena. Mujović je u tom pismu naveo da ima brojne dokaze o nedjelima Svetozara Marovića i njegove porodice. Kako je ustvrdio, zbog toga su počeli da mu prijete, nakon čega su ga lažno prijavili. On je naveo da je prijetnje dobijao i u zatvoru, a prijećeno je i članovima njegove porodice.

Zataškao aferu o računu u Švajcarskoj

Mujović tvrdi da je bio svjedok kada je Marović poslao 450.000 švajcarskih franaka da mu jedan čovjek završi da iz švajcarske banke stigne odgovor da njegova supruga nema račun kod njih.

“Sveto je platio da se uradi vještačenje oko „Akvaparka” u Budvi i da bude takvo da se vidi da nije bilo zloupotreba i da Opštine Budva nije oštećena. Vještačenje je radila jedna inostrana revozorska kuća”, tvrdi Mujović.

Mujović je naveo i da mu je Marović u nekoliko navrata rekao da strahuje od istrage o stradanju kupača kojeg je usmrtio gliser u Budvi.

“Posebno ga je brinulo da li tužilaštvo ili policija vode kakav izviđaj vezan za pogibiju kupača u Budvi kojem je gliser otkinuo glavu, a vozač je pobjegao. Stalno je govorio da to mogu „prikačiti” Milošu, iako on s tim nema veze”, naveo je Mujović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com