Nikšićani zabrinuti: Konjska dlaka iz česme - Volim Podgoricu

Nikšićani zabrinuti: Konjska dlaka iz česme

Na­kon go­to­vo de­se­to­go­di­šnje pa­u­ze opet je u Nik­ši­ću ak­tu­e­li­zo­va­na pri­ča oko po­ja­ve pa­ra­zi­ta „konj­ska dla­ka” u vo­di sa grad­skog vo­do­vo­da.

 Ne­zva­ni gost je ovog pu­ta pro­na­đen u na­se­lju Pi­la­na, či­je sta­nov­ni­štvo od su­bo­te po­sli­je­pod­ne ne ko­ri­sti vo­du za pi­će sa grad­skog vo­do­vo­da.

Pre­ma ri­je­či­ma Dar­ka Mr­va­lje­vi­ća, u či­jem je do­ma­ćin­stvu na­đe­na „konj­ska dla­ka”, u pro­te­kla dva da­na u nji­ho­voj ku­ći ni­ko ni­šta ne je­de, ni­ti pi­je, a i kom­ši­je su za­bri­nu­te ka­da će iz nji­ho­vih če­sa­ma po­te­ći ne­zva­ni go­sti.

– U su­bo­tu oko po­dne­va dok sam sa kom­ši­jom is­pi­jao ka­fu na te­ra­si is­pred ku­će, moj sin Pe­tar ko­ji ima če­ti­ri go­di­ne igrao se u dvo­ri­štu. U jed­nom tre­nut­ku od­vr­nuo je sla­vi­nu na če­smi is­pred ku­će i počeo da pe­re ru­ke. Ko­ji mi­nut kasnije spa­zio sam ga u bli­zi­ni tro­to­a­ra ka­ko čud­no gle­da u jed­nu tač­ku i ko­men­ta­ri­še: „Ta­ta ovo mr­da”. Ne zna­ju­ći o če­mu se ra­di ustao sam i upu­tio se ka nje­mu. Po­sma­trao sam „ži­vo­ti­nju” ka­ko se ko­pr­ca na be­to­nu, ne zna­ju­ći da li je in­sekt, pa­ra­zit ili ne­što tre­će. Upi­tao sam ga: si­ne, oda­kle ti ovo? Od­go­vrio je da mu se to dok je prao ru­ke na če­smi za­mo­ta­lo oko pr­sti­ju. Ne vje­ru­ju­ći sop­stve­nim oči­ma da se to stvo­re­nje du­go tri­de­se­tak san­ti­me­ta­ra umo­ta­lo u krug, na­lik dug­me­tu, po­lio sam ga vo­dom, na­kon če­ga se raz­mo­ta­lo. Kom­ši­ja mi je ob­ja­snio da je ri­ječ o pa­ra­zi­tu u na­ro­du po­zna­ti­jem kao „konj­ska dla­ka” i da se pri­je par go­di­na po­ja­vio u Bo­tu­nu, Ze­ti, ali i u Nik­ši­ću – pri­ča Mr­va­lje­vić, ko­ji je ne­zva­nog go­sta sta­vio u te­glu sa vo­dom.

On je pozvao  nadležne iz Vodovoda da ispitaju kvalitet vode za piće, kako sanitarni tako i biološki.

– Gra­đa­ni­ma sa­vje­tu­jem da ne ko­ri­ste vo­du za pi­će sa grad­skog vo­do­vo­da, bar dok se ne ob­ja­ve re­zul­ta­ti o is­prav­no­sti. Si­tu­a­ci­ja je za­bri­nja­va­ju­ća, a s ob­zi­rom na to da gra­đa­ni ne zna­ju ka­kav je pa­ra­zit u pi­ta­nju i ne zna­ju nje­go­vu štet­nost za ljud­ski or­ga­ni­zam pi­ta­mo se sa­mo ka­ko se raz­mno­ža­va i da li ga je pre­ko lar­ve vo­dom mo­gu­će uni­je­ti u or­ga­ni­zam – pi­ta Mr­va­lje­vić.

1 komentar

  1. YouTube, please fix the subscriptions.Everytime I watch a video that I subscribe to, it reappears in the subscriptions list. I think there is a glitch.Also, I do not watch all the people I subscribe to. So I suggest adding a delete button such as “Delete all checked” or something similar.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com