Podgoričanin u Britaniji čeka suđenje zbog milionske prevare - Volim Podgoricu

Podgoričanin u Britaniji čeka suđenje zbog milionske prevare

Svjetski mediji prenijeli su vijest da crnogorski državljanin Kolja Ljuljđuraj (50) u pritvoru u Velikoj Britaniji čeka početak suđenja zbog milionske prevare britanskih penzionera i pranja novca. Ljuljđuraj je iz Amerike izručen Britaniji prije nekoliko dana, pošto ga je u Indijanopolisu uhapsio američki FBI.

U Velikoj Britaniji je za 24. jun zakazano suđenje crnogorskom državljaninu Kolji Ljuljđuraju zbog prevara i pranja novca u vrijednosti većoj od 900.000 funti, prenijele su podgoričke Vijesti, pozivajući se na britanski BBC.

Ovaj crnogorski državljanin je, kako je pisala engleska štampa, radio kao finansijski savjetnik u britanskom gradu Darlingtonu gdje je i počinio prevare i oštetio sedam penzionera. Britanski istražitelji Ljuljđuraju na teret stavljaju da je u periodu od 1999. do 2011. od tamošnjih penzionera ukrao stotine hiljada funti.

Britanska policija je uhapsila Ljuljđuraja zbog prevara 2012. godine u Darlingtonu, gdje je ranije imao prebivalište. Međutim, on je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, da bi potom pobjegao iz Engleske. Da se radi “o kompleksnoj prevari i pranju novca”, potvrdilo je, nakon bjekstva Ljuljđuraja, britansko tužilaštvo.

O Ljuljđuraju koji je optužen za milionsku prevaru i koga su uhapsili agenti FBI crnogorska javnost je saznala iz medija.

Prema riječima njegovog rođaka istog imena i prezimena, crnogorskoj javnosti poznatog kao odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) u Tuzima Kolje Ljuljđuraja, njegov osumnjičeni rođak rođen je u Tuzima. Školovao se u Podgorici gdje je stekao fakultetsku diplomu. Kolja Ljuljdjuraj tvrdi da njegov rođak potiče iz ugledne porodice.

Tuzi

Tuzi

“Kao dijete, jedno vrijeme je sa ocem i majkom bio u Americi. Vratili su se, a onda je ovaj, nakon kratkog vremena, otišao u Britaniju. Znam da mu je otac umro. Majka mu živi sama i povremeno dolazi u Podgoricu. Imali su stan u Podgorici u naselju Zabjelo. Jednu sestru koja je udata ima u Americi. Ja ne znam mnogo o njemu. On je odavno otišao, mislim, prije 15 – 20 godina. Nismo baš bliski, ali jesmo rođaci. Poznajem mu cijelu porodicu. To je jedna ugledna i poštena porodica. I ja sam to isto čitao, ali nijesam mogao da vjerujem da on može tako da bude ili tako nešto da radi. Ali znaš što – ja mogu samo da kažem da niko nikome ne liči…Iznenadilo me je kada sam to čuo za jednog tako finog i vrijednog, učinjenog momka. Iz fine porodice”, priča za RSE Kolja Ljuljđuraj.

I dok je bratstvo Ljuljđuraj sa nevjericom dočekalo vijest o njihovom prezimenjaku i bratstveniku, engleski mediji prenose da se on gotovo četiri godine uspješno skrivao od organa gonjenja.

BBC piše da se neposredno prije hapšenja, u januaru ove godine, zaposlio u banci u američkom gradu Indijanapolisu. Britanski istražitelji vjeruju da imaju dovoljno dokaza protiv Ljuljđuraja zbog prevara i pranja novca, čija je vrijednost veća od 900.000 funti.

Dok se u Velikoj Britaniji čeka na početak suđenja, odbornik SNP u Tuzima Kolja Ljuljđuraj vjeruje da će njegov rođak uspjeti da “dokaže da nije kriv”.

“Ja vjerujem da on mora biti oslobođen. Ne vjerujem da je on takav. Možda su tu i drugi umiješani. Taj momak je, po mom mišljenju, pošten, radan, pomagao ljudima i iz takve porodice. Niko ko zna njega i ko je čuo za njega ne može da vjeruje da je tako nešto moguće. Roditelji su mu, zbog teške materijalne situacije, hajde da ne kažem političke, odavno otišli u Ameriku, pa su se vratili: otac, majka, oni, sestra. Svi su živjeli ovdje. Otac je bio zaposlen kao radnik u podgoričkom Kombinatu aluminijuma. Tu je dobio stan, otišao u penziju. Sin mu je poslije otišao u Britaniju. Znam da je bio oženjen i da ima kćerku. E, za drugo – ne znam”, sa nevjericom priča, rođak osumnjičenog.

(RSE)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com