ISPITIVANJE: Jagode iz Srbije otrovne? - Volim Podgoricu

ISPITIVANJE: Jagode iz Srbije otrovne?

Uvoz voća i povrća iz Srbije počeo je ovog mjeseca, a jagode se laboratorijski ispituju, potvrđeno je našem Portalu iz Uprave za inspekcijske poslove.

U Upravi kažu da Fitosanitarna i Sanitarna inspekcija sprovode Program monitoringa voća i povrća na prisustvo rezidua pesticida.

Na pitanje da li građani mogu biti sigurni da na tržištu nema jagoda koje bi mogle da sadrže pesticide, iz Uprave su poručili da kontrolišu prodavnice.

“Prilikom kontrole voća i povrća u prodajnim objektima se kontroliše dokumentacija o porijeklu-prijemu proizvoda, raspoloživi dokazi o bezbjednosti, kao i isticanje obavještenja za potrošače”, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prošlog mjeseca uništeno je 9.487 kilograma banana iz Kostarike.

“Prilikom vizuelnog pregleda banana utvrđeno je da dio tog voća, iz dvije pošiljke, nije odgovarao senzorskim svojstvima koja su karakteristična za banane (tamne mrlje po kori, znaci truljenja), te su uvoznici, na propisan način, uništili djelove pošiljki”, kazali su nam u Upravi.

U aprilu i maju sanitarni inspektori ispitivali su 15 uzoraka uvezenog voća i povrća, a ispostavilo se, kako navode iz Uprave, da su svi bili ispravni.

“Vršen je pregled prateće dokumentacije, vizuelni pregled, kao i načina transporta, a uzimani su i uzorci za laboratorijska ispitivanja (mladi krompir, paprika, krastavac, jabuke, paradajz). Voće i povće je bilo iz zemalja regiona – Albanije i Kosova, a takođe iz Grčke, Poljske, Kostarike, Ekvadora i drugih država”, naveli su iz Uprave.

Naglasili su da, osim uvezenih, kontrolišu i domaće proizvode.

Nijesu precizirali kada će ispitivanja jagoda iz Srbije biti završena.

Mediji su nedavno pisali da je ruska poljoprivredna inspekcija utvrdila da jabuke i jagode, koje je Rusija uvezla iz Srbije i Moldavije, imaju povišen nivo pesticida i nitrata.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com