Home / ŽIVOT + / Alternativa / Ona je ljekar i tvrdi: POST LIJEČI I NAJTEŽE BOLESTI! (INFO)

Ona je ljekar i tvrdi: POST LIJEČI I NAJTEŽE BOLESTI! (INFO)

Post je kombinacija duhovne i fizičke relaksacije. On je odmor za organizam, ali i izvor vitalnosti. Trenira strpljenje, samosavlađivanje i pospješuje razboritost uma.

– On je, jednom riječju, „uspješna operacija bez noža“ – kaže prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opšte medicine.

Sa njom su razgovarali novinari bosanskog portala Faktor.ba, a povodom predstojećeg ramazana, kada vjernici muslimanske vjeroispovijesti praktikuju post.

Međutim, sve ovo važi i za postove koje praktikuju pravoslavni, kao i vjernici drugih vjeroispovijesti.

Mnoga naučna istraživanja u svijetu renomiranih univerziteta i medicinskih institituta dokazala su da suzdržavanje  od jela i pića čisti organizam od slobodnih radikala koji se vremenom nakupe u tijelu.

Majka zdravlja

Post je, moglo bi se reći, star koliko i čovječanstvo. O njegovim blagodatima bavio se i otac medicine Hipokrat, koji je čak i postio, upravo zbog zdravstvenih razloga.

– Koliko je bio iznenađen njegovim djelovanjem možda najbolje govori činjenica da je tokom života napisao prvo uputstvo o postu. U suštini, glavna poruka njegove misli je da se liječimo postom umjesto lijekovima. Prema njegovom mišljenju, glad je majka zdravlja, a prejedanje i sitost majka bolesti – kaže Bilić.

Naša sagovornica ističe kako danas mnoge priznate klinike na Zapadu, kao metodu liječenja nekih bolesti, preporučuju upravo suzdržavanje od jela i pića.

– Osnovna funkcija posta, kada je riječ o medicinskom aspektu, jeste čišćenje organizma. Pri tome mislim na svaki dio u tijelu, a naročito na gastrosistem – jetru, kao glavnu laboratoriju u organizmu, preko koje se oslobađaju svi toksini, a onda izlučuju preko urološkog i digestivnog trakta. On blagotvorno utiče i na gušteraču koja se tokom tih dana „odmara.“ Kod pretilih osoba ona mora kontinuirano raditi, kako bi proizvela velike količine insulina. Organizam se tada iscrpljuje, a čovjek na neki način uvodi u dijabetes. Postom dakle, preveniramo i ovu bolest. Tada se odmaraju i srce i bubrezi, a kontrolira se i gojaznost – pojašnjava Bilić.

Oslobađa masti

Ono što je važno napomenuti jeste da se organizam, tokom posta, počinje hraniti deponovanim rezervama, a njih ima u svim tkivima.

– Organizam se prvo počne oslobađati onoga što je štetno za njega. Proces se odvija obrnutim redom po važnosti, pa se se prvo oslobađaju masti, a onda svi ostali sastojci koji su u višku. To znači da organizam tokom posta prvo troši štetne dijelove, a to su patološke izrasline, bolesna tkiva, tumori. Poznati su slučajevi ljudi koji su postom izliječili karcinome, a pokazao se i kao dobar način prevencije – naglašava prim. dr. Bilić.

Osim nekih vrsta karcinoma, zaključuje naša sagovornica, postoji čitav spisak bolesti i stanja kod kojih post pomaže, a to su: alergije, ekcemi, akne, migrena, gojaznost. On dovodi hormone u ravnotežu, stabilizira nervni sistem i sprečava kardiovaskularne bolesti.

Produžava život

Prednosti posta su:

 1. Resetuje organizam
 2. Povećava energetske potencijale tijela
 3. Jača imunološki sistem
 4. Podstiče ozdravljenje
 5. Obnavlja krvne ćelije
 6. Ubrzava metabolizam
 7. Poboljšava san
 8. Izoštrava vid
 9. Podstiče fizičku produktivnost
 10. Poboljšava emocionalno stanje čovjeka
 11. Produžava život

Strpljivost i bolje pamćenje

Tokom posta osoba postaje:

 1. Strpljiva
 2. Uči se samosavlađivanju
 3. Izoštrava um u smislu potrebe razumijevanja drugih
 4. Bolje pamti

Faktor.ba

Check Also

Ćatoviću produžen pritvor, ključni dokaz podmetnut na mjestu ubistva?

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

4 Komentari

 1. Hello. I really enjoyed the article you wrote and added a lot of good stuff. Again, I hope to see these articles on this website …

 2. An interesting article. I know so much new things that I did not know.

 3. Nic takového jsem ještě nečetl. Děkuji vám moc za sebe a své oblíbené webové stránky a doufám, že budete pokračovat tímto způsobem znovu.

 4. Sveiki, brangioji ir brangus visiems. Dėkojame už puikius straipsnius. Tikiuosi vėl pamatyti šiuos gerus straipsnius jūsų svetainėje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *