Poslodavci krše sva prava radnika, država ne kontroliše - Volim Podgoricu

Poslodavci krše sva prava radnika, država ne kontroliše

Podatak da između 30 i 40 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori ne prima zarade ili ih prima neredovno, potvrđuje da poslodavci ne poštuju zakonsku regulativu, a da, istovremeno, nadležni državni kontrolori ne rade posao kako bi trebalo, ocijenio je danas pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.

“Nepoštovanje zakona od strane poslodavaca, nepotpune selektivne kontrole rada inspekcijskih službi, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, dovode do situacija u kojima nesavjesni poslodavac u većini slučajeva tretira svog zaposlenog neprimjereno, protivno svim poslovnim i ljudskim načelima, dovodeći njihov odnos u položaj u kojem je poslodavac bogati car, a zaposleni siromašni sluga, zbog čega ovaj drugi, nezaštićen i diskriminisan, gubi sva prava koja ima”, kazao je Leković.

Prema njegovim riječima, danas, kada smo, bar vremenski, daleko od robovlasničkog uređenja države, zabrinjava činjenica da u jednom demokratskom i modernom društvu, imamo obilježja tih prošlih vremena.

“Modernog robovlasnika (poslodavca) i potlačen osiromašeni sloj (zaposlenog), često neplaćen shodno ostvarenom radu ili neplaćen uopšte, koji ne može da odbije nijedan posao, jer je za njega u tom trenutku to jedini način da preživi, a zakonski minimalac od 193 eura “privilegija” je koja oduzima sva ostala prava, što dovodi do toga da za zaposlenog nastupi moderni capitis deminutio”, rekao je Leković.

On je dodao da nesavjesni poslodavac, po pravilu blizak vladajućoj partiji koja mu obezbjeđuje monopol u poslovanju, uslovljava zaposlene i oduzima im sva konkretna prava koja im slovo zakona i ugovora garantuje-slobodne dane, odmor u toku dana i za vrijeme praznika, plaćen prekovremeni rad, godišnji odmor, plaćen probni rad, doprinose, zaštitu na radu, vrši mobing, pogrešno i nezakonito obračunava zarade i direktno nanosi štetu državi neispunjenjem obaveza prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa.

“Država, koja je i sama loš poslodavac, ne može biti dobar uzor ni poslodavcima u privatnom sektoru. Zbog toga, svi savjesni poslodavci, koji su u našoj zemlji manjina, moraju služiti kao primjer velikoj većini nesavjesnih. Adekvatnim godišnjim nagradama i pohvalama, kojima bi se simbolično odavalo priznanje, mora se pokazati da se dobro poslovanje i pošten odnos prema zaposlenima vrednuje i cijeni”, naglasio je Leković.

On je ukazao da nadležne državne institucije i inspektori moraju sprovoditi strožiju kontrolu i obezbijediti kvalitetnu primjenu svih zakona koji sadrže prava radnika i obaveze poslodavaca, bez selekcije i prema svakom poslodavcu, ma koliko on bio moćan ili imao monopol u oblasti u kojoj posluje.

Adekvatnim izmjenama zakona u toj oblasti, ocijenio je Leković, moraju se sagraditi pravni mostovi, koji će spriječiti zloupotrebe zakona i pravne zaobilaznice koje poslodavci često koriste.

Takođe, kako je istakao, pružanjem pune zaštite i sigurnosti radnicima koji prijave kršenje prava, radnici će biti oslobođeni mogućeg mobinga i torture koju bi zbog tog prijavljivanja inače trpjeli.

“Tek kada se te mjere sprovedu i ostvare, rad u Crnoj Gori predstavljaće podjednako zadovoljstvo, sa podjednakim pravima i za poslodavca i za zaposlenog”, zaključio je Leković.

2 komentara

  1. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Appreciate it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com