U Kotoru uskoro brod na solarni pogon - Volim Podgoricu

U Kotoru uskoro brod na solarni pogon

Opština Kotor uskoro bi mogla dobiti brod na električni pogon koji se napaja solarnom energijom.

Na narednom zasijedanju gradskog parlamenta zakazanom za 16. jun pred odbornicima će između ostalih biti Odluka o davanju saglasnosti na realizaciju Pilot projekta uspostavljanja lokalnog brodskog javnog prevoza solarnim brodovima kao doprinos unaprjeđenju turističke ponude u Boki Kotorskoj, prenosi Radio Kotor.

U obrazloženju odluke se, između ostalog, kaže da je u cilju unaprjeđenja turističke ponude u Boki, Opština Kotor aplicirala sa projektom uspostavljanja lokalnog brodskog javnog prevoza solarnim brodovima i to uz predlog linije koja se odnosi isključivo na teritoriju kotorskog zaliva.

„Nakon podnešene prijave uz tehničku podršku UNDP-a, preduzeća Monte Marine Yachting d.o.o. iz Kotora i NVU Ekspedicio projektni predlog je kompletiran” – piše u dokumentaciji.

Kako se navodi, ovaj pilot projekat je jedini koji je prošao prvu fazu.

„Za završetak druge u kojoj se trenutno nalazi neophodno je donijeti predloženu odluku nakon koje bi zajedno sa kompletiranom aplikacionom formom došao do faze realizacije i kao takav dobio maksimalan jednokratan iznos sufinansiranja u iznosu od 66.260 eura. Ova sredstva predstavljaju 25 odsto ukupne vrijednosti investicije finansirane od strane Globalnog fonda za životnu sredinu kroz Projekat koji zajednički realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma” – navodi se u dokumentu.

„Sredstva za sufinansiranje pilot projekta opredijeljena su budžetom Opštine Kotor u iznosu od 15 hiljada eura i budžetom Turističke organizacije u iznosu od 10 hiljada eura i predstavljala bi godišnji doprinos lokalne samouprave u cilju zaštite životne sredine, smanjenja emisije ugljendioksida, poboljšanja turističke ponude, rasterećenja drumskog saobraćaja, bržeg i lakšeg povezivanja kao i promocije Kotora kao ekološki osviješćene destinacije” , kaže se u dokumentu.

Podsjetimo, Projekat razvoja niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa sredstvima finansiranim od strane Globalnog fonda za životnu sredinu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com