CRNOM GOROM KRUŽI HLJEB SA HILANDARA: Da li zaista liječi od bolesti ili se radi o PREVARI? - Volim Podgoricu

CRNOM GOROM KRUŽI HLJEB SA HILANDARA: Da li zaista liječi od bolesti ili se radi o PREVARI?

Vejrovatno je makar polovina domaćica u Crnoj Gori do sada umijesila hljeb sa Hilandara, a da i ne zna o čemu se zaista radi i da li je “kvasac” koji je dobila od prijateljice, kolegininice, sestre, zaista – blagosloven.

Hljeb koji, navodno, donosi sreću porodici,  ili “liječi od bolest” mijesi se 7 dana i poslednjeg dana peče, Na receptu koji se dobije uz kvasac, piše da hljeb sa Hilandara kruži svijetom, i “onda ti dođe u ruke”.

-Može ti donijeti promjene u životu. NIkada ga ne traži, hlejb će te sam naći. Tajanstven je jre niko ne zna tačno kada taj hljeb kreće na put. Suština je u tome da tijesto od hljeba stiže kod tebe na poklon. Ostavi ga u kuhinji na stolu i cijele nedjelje se staraj o njemu, stalno nešto dodaj, promiješaj.. Na šesti dan podijeli tijesto na 4 dijela. Prvi dio ćeš zadržati sa receptom. Ovaj hljeb možeš da jedeš bilo kada u životu ali samo jednom smiješ da ga ispečeš.

Taj hljeb će donijeti sreću za cijelu porodicu i onome ko se stara o njemu ispuniće se jedna velika želja. Tijesti ne smije doći u dodir sa metalom, zato ga stavljamo u staklenu posudu i u tome stoji cijele nedjelje”,

Oni koji su pravili hljeb sa Hilandara, znaju da je izuzetno ukusan i da više liči na kolač nego na hljeb.

Međutim, Srpska parvoslavna crkva ne gleda blagonaklono na ovaj hljeb koji kruži među vjernim narodom. Njegovim dijeljenjem i pravljenjem niko ne stiče materijalnu korist pa se teško može govoriti o krivičnom djelu, ali iz HIlandara tvrde da se zloupotrebljava ime manastira.

Na zvaničnom sajtu SPC je, povodom masovnog pečenja ovog hljeba, objavljeno saopštenje manastira Hilandar da je riječ o prevari naroda i čistom sujevjerju i besmislici.

U manastiru ocjenjuju da je riječ o zloupotrebi imena Hilandar. Poslije “hljeba prijateljstva iz Hilandara” koji je kružio među pravoslavnim vjernicima 2003, čudotvorni kvasac je druga po redu prevara.

hljeb3

 – Vjerovanje da spravljanje ovog “hilandarskog kolača” i širenje dalje tog tijesta ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujevjerje i besmislica. Naziv “hilandarski kvasac” ili “hilandarski kolač” nema nikakve veze sa manastirom, niti potiče iz manastira. Molimo pravoslavne hrišćane da ne primaju “hilandarski kvasac” i da ne prave “hilandarski kolač” i da tako spriječe širenje zloupotrebe naše velike svetinje, manastira Hilandara – kažu u ovom manastiru. Kako dodaju, “osim što se radi o prevari naroda, veoma zabrinjava i sam proces spravljanja tog kolača”.

– To je čitav ritual. Sam proces traje deset dana uz korišćenje mlijeka i jaja. To naročito pravoslavni hrišćani treba da imaju u vidu, jer se spravljanjem i korišćenjem narušava post – ističu u Hilandaru. Kolač za koji se po Srbiji širi da donosi sreću nema nijednu dodirnu tačku sa hljebom koji se pravi u Hilandaru. U manastirskoj pekari se peče običan hljeb, a nema ni mlijeko ni jaja, koristi se kupovni suvi kvasac koji se uglavnom nabavlja u Srbiji, zaključuju u manastiru Hilandar.

Nezavisno od vjerske ili duhovne komponente pravljenja Hilandarskog kolača, on je izuzetno sočan i ukusan i možete ga praviti kao “običan” kolač, gotov je za sat vremena.

hljeb-recept

Evo šta vam je potrebno, zamiješajte, ispecite i – uživajte.

  • 500 gr. šećera
  • 0,5 dl. mleka
  • 500 gr. brašna
  • 250 gr. brašna
  • 2,5 dl. ulja
  • 3 komada jabuke rendane
  • 0,5 kesice praška za pecivo
  • 0,5 kesice sode bikarbone
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 šaka suvog grožđa
  • 2 šake oraha sjeckanih
  • 100 gr. čokolade za kuvanje

(Volim Podgoricu)

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com