(FOTO) KRST SV. JOVANA VLADIMIRA DANAS NA RUMIJI: Pogledajte kako sviće ZORA ispod OBLAKA - Volim Podgoricu

(FOTO) KRST SV. JOVANA VLADIMIRA DANAS NA RUMIJI: Pogledajte kako sviće ZORA ispod OBLAKA

Po tradiciji dugoj vjekovima, na današnji dan se, svake godine iznosi na brdo Rumija krst Svetog Jovana Vladimira, star hiljadu godina, koji čuva familija Andrović iz Bara.

Hiljadu kodina traje kult Svetog Jovana Vladimira, a samo jednom u godini, svetinja ugleda svjetlost dana, o Trojčindanu, kada ga Androvići iznose na planinu Rumiju, gdje je, kaže legenda, nekada bila crkva. U toj crkvi su, po legendi, zgriješili čoban i čobanica, i ona je odletjela na drugo mjesto.  Legenda, dalje, kaže da će se, kada vjernici na vrh Rumije iznesu dovoljno kamenja, crkva ponovo sama napraviti.

Braća MIlan i Goran Andrović jutros na Raumiji )Foto Facebook)
Braća MIlan i Goran Andrović jutros na Raumiji )Foto Facebook)

Isto toliko traje i kult Svetog Jovana Vladimira, i njegovog Časnog krsta koji čuva barsko bratsvo Androvića, i svake godine, na Trojčindan, po tradiciji iznosi na brdo Rumiju iznad Bara, zajedno sa kumovima, prijateljima i braćom mulimanske i katoličke vjeroispovijesti.

Relikviju neprocjenjive vrijednosti, Krst Svetog Jovana Vladimira, pokušavali su iz ruku Androvića da otmu mnogi. U selo Mikulići nadomak Bara dolazili su osvajači i vojske, razbojnici i bjelosvjetski hohštapleri, nadajući se da će se dočepati svetinje nad svetinjama.

Vjekovima pripadnici sve tri konfesije, pravoslavni, katolici u muslimani, o Trojčindanu izlaze na Rumiji, za Svetim krstom koji nosi jedan od Androvića. Svako u ruci nosi po kamen koji ostavlja na vrh ove planine sa koje puca pogled na svu Crnu Goru i Albaniju.

Barani Androvići, hiljadugodišnji vitezovi Krsta Sv.Jovana Vladimira: ŽIVOT DAMO, KRST NE DAMO!

Vitezovi Krsta Svetog Jovana Vladimira, Androvići, su, naizgled,  obična porodica, kakvih je mnogo u Crnoj Gori. Oni se tako i osećaju, tako i žive. Ipak, oreol  misterioznog  krsta je uvek oko njih. Milenijumsko viteštvo ovog bratstva njih nije odvojilo od moderne svakodnevnice. Svojim rukama rade i stvaraju, i, kažu, hvala Bogu, ne žale se.

1 komentar

  1. Браво, за све. И Андровиће и оне што дочекаже зору на врху Румије. Браво.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com