Za 365 dana Hitnu pomoć zvala 310 puta! - Volim Podgoricu

Za 365 dana Hitnu pomoć zvala 310 puta!

Ljekari iz Kule nemoćni pred pozivima pacijentkinje. Žena iz Sivca neće da pije ljekove za astmu, kada joj pozli odmah zove službu urgentne medicine.

Hitna pomoć Doma zdravlja u Kuli ima pacijentkinju iz Sivca kod koje već tri godine interveniše skoro svaki dan. Direktor Doma zdravlja dr Žarko Ševin kaže da je pregledao evidenciju u posljednjih 365 dana i utvrdio da su kod ove pacijentkinje u tom periodu ekipe Hitne pomoći bile u posjeti 310 puta (!), a da je “statistika” ista i u prethodne dvije godine.

– Toliki broj intervencija kod jednog pacijenta ne postoji nigde u svijetu. Razgovarao sam s kolegama, specijalistima urgentne medicine, da se ograniče odlasci kod ove pacijentkinje, ali odgovor je da ne sieju da rizikuju zbog mogućeg kobnog ishoda, jer žena boluje od hronične opstruktivne plućne bolesti sa astmom – navodi dr Ševin.

Prema njegovim riječima, prečeste posjete istom pacijentu opterećuju službu HP i remete njeno funkcionisanje, jer se može dogoditi da u istom trenutku pomoć zatreba nekom drugom bolesniku.

– Postoji i drugi aspekt problema, a to je da pacijentkinja svaki put dobija u venu lijek koji širi bronhije i tako olakšava disanje, jer ona zove u pomoć zbog toga što se guši. Međutim, pretjerano intravensko davanje tog ljeka može biti opasno po život – napominje dr Ševin.

(Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com