PODGORIČKO LJETO: „Čudesni svijet puha Đorđa“ - Volim Podgoricu

PODGORIČKO LJETO: „Čudesni svijet puha Đorđa“

U četvrtak, 23. juna, u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ organizovano je druženje sa puhom Đorđem, junakom ekološko epsko-fantastičnog romana „Čudesni svijet puha Đorđa“, autora Žarka Vučinića koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Gligorije Dijak“.

Najprije je u Muzičkoj kapeli na Kruševcu za djecu organizovana edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“. Koncept radionice je sadržan u tome da se kroz promociju knjige mladima (sa fokusom na djecu od 9 – 12 godina), na savremen i originalan način približi značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u eri tehnologije i stalnog narušavanja životne sredine.

 

„U okviru radionice, govorili smo o važnosti odrastanja sa prirodom, o mašti i kreativnosti, te upoznali mališane sa glavnim junacima iz knjige. Svako dijete je pored knjige dobilo i posebno dizajniranu radnu svjesku koja se sastoji iz puhoteke – kviza od 22 pitanja o poznavanju prirode, kulture i tradicije Crne Gore, puhotenki – 10 zagonetki i puhožvrlja – likovnog dijela o tome kako nacrtati puha Đorđa i njegove šumske prijatelje. Djeca koja su napisala najbolje poruke o tome zašto treba čuvati prirodu nagrađena su sa posterom i časom sa likom puha Đorđa“, rekao je Žarko Vučinić koji je vodio ovu radionicu.

Nakon druženja sa djecom, na istom mjestu je upriličena i promocija knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“. O knjizi su govorili mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice koji je jedan od prijatelja knjige i organizator ovog događaja, Sonja Živaljević, glavni urednik izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ i autor.

Rečeno je da je vrijednost ove knjige što na originalan način promoviše ideju mudrog postupanja sa prirodom koju treba njegovati kod mladih naraštaja kako bi se ona utkala u kulturno nasljeđe crnogorskog naroda. Mjesto dešavanja priče o puhu Đorđu i njegovoj družini su Prošćenske planine i kanjon rijeke Tare, što ovom djelu daje autentičnost i istovremeno iskrenost u kontaktu sa čitaocima. Dinamičan, maštovit, nepredvidiv i prepun suptilnih poruka o važnosti suživota svih živih bića pod kapom nebeskom, ovaj ekološko epsko-fantastični roman podjednako je zanimljiv i starijem čitalaštvu uz pronicljiv humor koji ovom djelu daje dodatnu draž.

Posebnost knjige je i upečatljiva veza junaka, dva malena puha sa drvećem, najimpozantnijom prirodnom kreacijom. Autor knjige nam na specifičan način, poručuje da smo svi važni, jer ne postoje mala – nebitna stvorenja, ni u šumi, ni na asfaltu. Pored toga, ova priča nam govori o ljubavi što lomi najčvršće brane, ljudima kojima treba više ljudskosti, drevnim legendama jednog zaboravljenog kraja na sjeveru Crne Gore i prijateljstvu koje nema granica. Ovaj događaj obogatila je i izložba ilustracija iz knjige, Ivane Vujošević.

2 komentara

  1. Kudos for posting such a useful blog. Your blog is not only informative but also very artistic too. There usually are extremely couple of individuals who can write not so easy articles that creatively. Keep up the good writing !!

  2. Hey great website! Does running a blog like this take a great deal of work? I have very little knowledge of computer programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject however I just had to ask. Thank you!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com