KONJEVIĆ: Rebalans od NAJMANJE 60 miliona evra - Volim Podgoricu

KONJEVIĆ: Rebalans od NAJMANJE 60 miliona evra

Ministar finansija Raško Konjević najavio je rebalans budžeta u visini od najmanje 60 miliona eura. On je u intervjuju za TV “Vijesti” kazao da se zahtjev Vlade na dnevnom redu Skupštine mora naći što prije.

Novca u državnoj kasi fali zbog primjene više zakona, a manjak je i posljedica dugovanja dijela drzavnih firmi, ali i obaveza države prema radnicima nekih velikih kompanija. Ministar Konjević je najavio izmjene tek usvojenog Zakona o zaradama u javnom sektoru.

„Za implementaciju zakona o zaradam u javnom sektoru u budžetu je manjak od nekih 16-17 miliona eura, prema procjenama koje je uradilo ministarstvo finansija. Takođe nije adekvatno planiran iznos koji se odnsoi na primjenu zakonao dječijoj i socijalnoj zaštiti, gdje takođe neodstaje ozbiljan iznos sredstava. Bojim se takođe da će biti neophodno da se iz državnog budžeta plaćaju rata za državne komapanije koje nijesu u mogućnosti da servisiraju svoj dug, kako nam se ne bi aktivirale garancije“, kako bi na takav način zaštitili budžet od izdataka koji bi bili enormni“, kazao je Konjević.

Manjak u budžetu prema tvrdnjama Konjevića, nastao je i zbog dugovanja Fonda zdravstva. Ministar kaže da se radi o desetinama miliona eura. Prema nekim projekcijama cifra dolazi do 45 miliona eura.

„Preliminarna analiza koja je urađena u pripremi rebalnas budžeta, nedostaje nešto više od 60 miliona eura za servisiranje zakonskih obaveza u 2016”, rekao je Konjević.

Konjević smatra da bi država konačno morala da isplati i dugovanja koja ima prema radnicima, bivšim zaposlenima i penzionerima, u tri kompanije- KAP-u, Brodogradilištu Bijela i Boksitima. Za ove tri firme potrebno je oko deset miliona eura.

„Pitanje implementacije zakona o KAP-u i socijlanog programa u Brodogradilištu u Bijeloj, kao i isplata radnicima Boksita, koja čeka već više mjeseci zbog nedostajućih sredstava, mora se rješavati u paketu. Moj stav je da i u jendom i drugom i u trećem slučaju se mora isplatiti socijalni program za radnike u Brodogradilištu, treba ju se isplatiti sredstva za socijalni program za radnike Boksita, i treba se implementirati zakon o KAPU. I svakako da će ta tri pitanja biti predmet rebalansa budžeta“, kazao je Konjeivć.

Na dnevnom redu Skupštine u ovom sazivu, opet će se naći Zakon o zaradama. Konjević kaže da se na samom početku primjene zakona, koji su inače usvojili poslanici vlasti i Poztivne Crne Gore, javljaju ozbiljni problemi. On kaže da je na vladi dogovoreno da se krene u njegove izmjene i dopune.

„Imamo problem implementacija zakona vezano za privredna društva, na loklanom i državnom nivou. To je pitanje zbog koje tretira radnike ZIKSA, kao što vidite oni portetsuju jer tim zakonom nijesu prepoznati na adekvatan način, kao što su ljudi koji rade u vojsci ili službenici koji rade u Upravi policije. Dobar dio institucija na koje se taj zakon odnosi tvrdi da je zakon neprimjenjiv iz više razloga. Taj zakon kada je u pitanju pozicija ljekara je izarazito nepravedan. Da su njihovi koeficijenti na nivou službeničkih mjesta u nekim organima uparve. I što se tiče ljekara i njihovog sindikata, oni će imati moju podršku“, rekao je Konjević.

Konjević očekuje da će se i ovo pitanje naći pred poslanicima do 31. Jula, do kada je planirano da parlament radi u ovom sazivu.

(vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com