Otvoren Kotorski festival pozorišta za djecu i Kotor Art - Volim Podgoricu

Otvoren Kotorski festival pozorišta za djecu i Kotor Art

Proglašenjem ustava dječijeg grada Kotora, prema kojem gradom vladaju djeca, po principima igre, pjesme, mašte i smijeha, otvoren je XXIV Kotorski festival pozorišta za djecu a time i VIII Kotor Art! Prema tradiciji ključeve grada je Gradonačelnik Aleksandar Stjepčević uručio devetogodišnjoj učenici Stasiji Perović.

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević rekao je da ovaj dječiji festival gradu donosi novu energiju i čini ga ljepšim mjestom za život.

,,Međunarodni festival Kotor Art kao festival od nacionalnog i opštinskog značaja predstavlja jedan od glavnih komponenti grada. I ove godine će na reprezentativan način postaviti kulturnu ponudu našeg grada kako to čini svake godine i Kotor pozicionirati u sam vrh Evropske kulturne mape. Kotorski festival pozorišta za djecu zauzima posebno mjesto u životu svih Kotorana”, kazao je Stjepčević.

Predstava “Papirni svijet” Mimiriči Teatra iz Ukrajine, čiji sasatv čine tri glumca u ulogama klovna, Andrey Gonsales, koji se potpisuje i kao autor projekta, Igor Ivashchenko i Rostislav Taraban, su sa mnoštvom papira, koji je služio kao scenografija, rekvizit, kostim, uspjeli da publici prirede nezaboravno iskustvo i posredno je angažuju u svom nastupu, rušeći fiktivni “četvrti zid” pozorišta. Na samom početku predstave, začuo se gromoglasni smijeh, kada se namjesto na pozornici, kroz publiku počeo provlačiti glumac do scene, uz propratno “čišćenje” gledalaca. Interakciju i komunikaciju sa najmlađima trudili su se održati na razne načine u toku cijelog nastupa, pozivajući pojedince da im se pridruže na sceni, dobacivanjem papirnih lopti sa djecom u prvim redovima, itd. Glumci su se koristili pantomimom i mimikom, što je omogućilo da uprkos što dolaze iz drugog jezičkog područja, opšteprihvaćeni gestikularni govor razumiju svi. Šaljive momente realizovali su zvučnim efektima, a atmosferu upotpunili muzikom, i pjesmama, poput “The Show Must Go On”, rock grupe Queen.

Koristeći se igrom svijetla i sjenki, poigravajući se sa odstojanjem i perspektivom, odigrali su nekoliko nadrealnih scena, prikazujući motive iz sna. Predstavu ne prati linearna fabula i razvoj radnje, već sz glumci na razne kreativne načine koristili isključivo vlastito tijelo i papir, referišući na modu, vlast, novac, ljubav, hranu sa dozom kritičkog u humorističnim scenama. Megalomanska upotreba papira ima tendenciju da ukaže na probleme globalnog zagađivanja planete potrošačkog društva, na jedan zabavan način. Cijela pozornica na kraju predstave, pretvorila se u iscjepani papirni svijet, sa uništenom scenografijom, koja je takođe bila od papira.

Djeca su, kao i odrasli, napustili Ljetnju scenu, iznenađeni i nasmijani, sa željom da proprate i drugi dan festavala, koji u glavom programu ima predstavu “Parlament riba” iz Njemačke, koja će se održati u isto vrijeme, na istom mjestu (21.30h, Ljetnja pozornica). Pozivamo publiku da iz papirnog svijeta, zaroni u podvodni sa djevojčicom Marinom, i upozna vodene životinje i čarobnjaka zvani Vodni Muž. Kako član 8. dječijeg ustava nalaže “Strogo se dozvoljava djeci da roditelje i staratelje vode za ruke na pozorišne predstave i druge kulturno-umjetničke sadržaje za najmlađe”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com