VLADA SE ZADUŽUJE JOŠ 175 MILIONA: Azerbejdžanci grade MOST VERIGE i OBILAZNICU OKO TIVTA bez tendera i dažbina? - Volim Podgoricu

VLADA SE ZADUŽUJE JOŠ 175 MILIONA: Azerbejdžanci grade MOST VERIGE i OBILAZNICU OKO TIVTA bez tendera i dažbina?

Predstavnici Azerbejdžana   ponudili su crnogorskoj Vladi da  grade  most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura, što bi izvršna vlast  finansirala kreditom koji bi Azerbejdžan dao  po kamati od tri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i  grejs periodom od   pet godina.

Ažerbejdžanci traže  da ih izvršna vlast u tom poslu oslobodi  plaćanja  poreza, carina, akciza  i taksi  i da tih dažbina oslobodi i podizvođače. Nosilac kredita bilo bi   državno preduzeće Monteput,  a u slučaju da on ne može da servisira obaveze, onda bi kredit vratila Vlada.

Ponuda  iz Azerbejdžana (nacrt ključnih uslova)  stigla je   24. maja  ove godine u  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.  Ti podaci  sadržani su u Informaciji o ostvarivanju saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata sa Azerbejdžanom  koju je izvršna vlast usvojila na sjednici u četvrtak.

O uslovima koje su ponudili Azerbejdžanci i finalnoj ponudi  pregovaraće ekspertski timovi ove dvije države. Crnogorska strana, kako se navodi, pokušaće da postigne  tokom pregovora  što povoljnije uslove.    Da bi se posao realizovao, kako je objašnjeno, biće neophodno  da se  izmijeni  međudržavni Sporazum   o  ekonomskoj saradnji ili da se donese posebni zakon.

Dokument  u koji “Vijesti” imaju uvid nije  objavljen na Vladinom sajtu, već je nakon sjednice u saopštenju navedeno da je ta informacija usvojena  i da je formiran  ekspertsko-pregovarački tim koji bi trebalo sa predstavnicima Azerbejdžana da otvori pregovore o izgradnji. Navedeno  je i da  su  potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i ministri Raško Konjević, Boris Marić i Goran Danilović izdvojili  mišljenja.

Na pitanje “Vijesti” zašto dokument nije objavljen iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću su  odgovorili “da će  biće objavljen  sa zaključcima, jer je zaključcima tekst mijenjan”.

Dokument za Vladu pripremilo je Ministarstvo  saobraćaja i pomorstva kojim rukovodi ministar Ivan Brajović koji je šef  ekspertsko-pregovaračkog tima za posao sa Azerbejdžancima.

Predlogom zaključaka je definisano da bi pregovarački tim trebalo da  pokuša da tokom pregovora  postigne  što povoljnije uslove  pod kojima bi Azerbejdžan odobrio kredit, kao i druge uslove za realizaciju projekta. Predlog je i da

Vlada imenuje Monteput za nosioca posla  koji bi uz njenu saglasnost  potpisao ugovore o zajmu  i projektovanju i izgradnji, te da je tim  periodično izvještava  o modalitetima potencijalne saradnje.

U informaciji je objašnjeno  da će ekspertski tim imati zadatak da detaljno sagleda sve modele saradnje  u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i najboljom praksom.

Ekspertski tim ima 13 članova

Ekspertski tim ima ukupno 13 članova. U timu su, pored Brajovića,  predstavnici Ministarstva saobraćaja Angelina Živković i  Maja Mijušković, Ministarstva ekonomije  Igor Noveljić, Ministarstva finansija Nikola Vukićević, Ministarstva turizma Zoran Tomić, kabineta predsjednika Vlade Srđan Spaić  i kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Goran Jovetić.

U timu su i izvršni direktor Monteputa Osman Nurković, ekspert za Fidic ugovore Jovanka Babić  i profesori Građevinskog fakulteta Mladen Ulićević, Duško Lučić i Biljana ivanović.

Tunel Sozina moguća garancija

Objašnjeno je da je  prije ponude koju su Azerbejdžanci dostavili u maju  bilo  organizovano nekoliko sastanaka  na kojima je razmatrana mogućnost saradnje     na infrastrukturnim objektima   i da je tim povodom crnogorska  delegacija boravila u Bakuu    u decembru 2014. godine.

“Na tim sastancima  pomenuta su dva  ključna uslova  za ostvarivanje saradnje. To je potreba   izdavanja   suverenih garancija  za obezbjeđivanje zajma  i angažovanje  azerbejdžanske kompanije  na poslovima izgradnje. Dogovoreno je da obje države formiraju timove  koji će pronaći rješenje na način da bude zadovoljeno  finansiranje od  azerbejdžanske Vlade, a da  taj aranžman  ne podrazumijeva  izdavanje  suverene garancije Vlade”, navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da je crnogorska strana ponudila da  Monteput  ili neko novoformirano  preduzeće   koje će biti u 100 odsto vlasništvu države  bude nosilac zaduženja  gdje bi garancija bila  zalog u imovini  i komercijalna funkcija tunela Sozina.

“Što se tiče drugog preduslova ponuđena je opcija se odnosi  na izmjene aneksa sporazuma o   ekonomskoj saradnji dviju država. Na taj način,  a polazeći od člana tri Zakona o javnim nabavkama  bilo bi omogućeno  da se bez tenderske procedure  direktno može angažovati  azerbejdžanska kompanija,  dok bi Vlada  imenovala firmu  koja bi u ime države  bila zadužena za realizaciju projekta”, navodi se u dokumentu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com