Nije u planu zajam od 175 miliona za gradnju mosta Verige - Volim Podgoricu

Nije u planu zajam od 175 miliona za gradnju mosta Verige

Iz Ministarstva ekonomije Azerbejdžana juče su saopštili da nije u planu alokacija sredstava (175 miliona eura) za zajam azerbejdžanske vlade Crnoj Gori za izgradnju mosta na Verigama. To je juče objavila azerbejdžanska agencija APA, citirajući portparola Ministarstva ekonomije Azerbejdžana Abasa Alijeva.
Potencijalni most na Verigama

APA podsjeća da je ministar ekonomije Sahin Mustafajev kopredsjednik azerbejdžansko-crnogorske međuvladine komisije.

Azerbejdžanska novinska agencija podsjeća da su ranije izvijestili da ta zemlja planira da izdvoji 175 miliona eura pozajmice za izgradnju mosta na Verigama. Kako dodaju, pozajmica bi bila alocirana Javnom preduzeću Monteput na 15 godina…

Crnogorski mediji su, podsjetimo, prije tri dana objavili da su predstavnici Azerbejdžana ponudili crnogorskoj Vladi da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura, što bi izvršna vlast finansirala kreditom koji bi Azerbejdžan dao po kamati od tri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina.

Azerbejdžanci, kako je objavljeno, traže da ih izvršna vlast u tom poslu oslobodi plaćanja poreza, carina, akciza i taksi i da tih dažbina oslobodi i podizvođače. Nosilac kredita bilo bi državno preduzeće Monteput, a u slučaju da on ne može da servisira obaveze, onda bi kredit vratila Vlada.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su prekjuče kazali da ponuda Azerbejdžana da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta kreditom od 175 miliona eura, uz oslobađanje i podizvođača poreza i taksi sa sobom nosi niz rizika.

“U situaciji kada je državni dug preko 60 odsto, budžet izložen velikom pritisku za refinansiranje postojećih kredita kad je trošak po osnovu kamata na godišnjem nivou u stalnom porastu i na nivou je od oko 2 odsto BDP, bilo kakvo vremensko razmimoilaženje potencijalnih prihoda od ,,mostarine“ i obaveza po osnovu vraćanja kredita koji bi dao Azerbejdžan dovelo bi javne finansije Crne Gore u tešku situaciju”, saopštili su iz Ministarstva finansija odgovarajući na Pobjedina pitanja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com