DANAS JE IVANJDAN: DJEVOJKE koje žele da se UDAJU i dobiju BEBU neka URADE OVO! - Volim Podgoricu

DANAS JE IVANJDAN: DJEVOJKE koje žele da se UDAJU i dobiju BEBU neka URADE OVO!

Ivanjdan ima magijski cilj, i prvenstveno je praznik koji slave vračare i one ne propuštaju svoju priliku da tada, u noćima magije naprave svoje obrede i čaranja.

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja – Ivanjdan.

U narodu se vjeruje da Ivanjdan ima magijski karakter, i da je prvenstveno praznik koji slave vračare. One, prema tom vjerovanju, ne propuštaju svoju priliku da, u noćima magije prirede obrede i čaranja.

Vjeruje se i da seoske vračare na ovaj dan beru razno bilje.

Ubranih travki mora biti tačno 77 i još jedna, ali samo pola neke biljke. Ona služi bajalicama za liječenje nepoznate bolesti, ona koja nema ime.

Oprez, vjerovali ili ne u ove stvari, treba da znate da se smatra da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg Sunca nestane.

Ali, ne nestane odmah sva podarena snaga, zadrži se i preko dana, uglavnom do samog podneva. Kod nas, u ljubavnoj magiji mišljenje je da se čarke najbolje prave uoči mladog petka.

Foto: Wikipedia/Ratomir Wilkowski, www.RKP.org.pl

Vlasi i Srbi u Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbjedili dobro zdravlje tokom cjiele godine.

U vinogradarskim krajevima se na ovaj dan ništa ne radi. Kaže se da i do sedam dana posle Ivanjdana vinogradi najbolje rastu jer ih čuva Sveti Jovan.

Vjeruje se da djevojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cvijeće i travke od kojih će uplesti vijenac. Dok to čine, treba da pjevaju pjesme:

Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cvijeće, petrovsko, zečenim poljem cvjetalo; Ivan je cvijeće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Vjenci od ivanjskog cvijeća se na današnji dan stavljaju na vrata kuća i tu treba da ostanu preko cijele godine. Djevojke kroz taj vjenac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. Ubrano bilje se čuva kao lijek protiv raznih bolesti. Pred kraj dana, u mnogim selima Srbije se i danas pale velike vatre oko kojih se igra i pjeva.

Djevojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

- U prvi i posljednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik suđenika – još jedno od vjerovanja na Svetog Jovana.

Ono, međutim, što nikako ne smijete da uradite jeste da razbijete to ogledalce koje ste iskoristili. Naime, u skoro svim krajevima Srbije vjeruje se da će ona djevojka koja razbije ogledalce ostati usjedelica.

(Telegraf.rs)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com