FBCG: Dan sjećanja na civilne žrtve i zvanično da se obilježava - Volim Podgoricu

FBCG: Dan sjećanja na civilne žrtve i zvanično da se obilježava

Forum Bošnjaka Crne Gore poziva nadležne državne predstavnike i institucije da stvore formalno-pravne pretpostavke i za redovno oficijelno obilježavanje Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godine, kao i konstituisanje Istraživačko – dokumentacionog centra, koji bi prikupio i sačuvao od uništenja činjenice o ovim dešavanjima.

 

“Kao izvorni inspirator ustanovlajavanja 11. jula za Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godine i, nadasve, kao organizator i ovogodišnjeg njegovog obilježavanja, Forum bošnjaka Crne Gore, u prvom redu, zahvaljuje svima koji su polaganjem cvijeća ili na bilo koji drugi način uzeli učešće u ovom humanom i visokocivilizacijskom činu”, kažu u FBCG.

FBCG podsjeća da se 11. jula navršava 21 godina od najvećeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas, kada su oružane formacije bosanskih Srba, u periodu od 11. do 19. jula 1995. godine, u region Srebrenice (BiH) sistematski ubile više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina, navodi se u saopštenju za javnost.

Takođe, kako dodaju, sedma je i godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ. Konačno, više od četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi svih nacionalnosti i sa svih  prostora bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore.

“Forum Bošnjaka Crne Gore izražava najdublje saosjećanje sa porodicama svih žrtava i, posebno, žrtava zločina počinjenih u  Crnoj Gori ili drugdje u ime Crne Gore, kao što su: Ubistvo izbjegličke porodice Klapuh; Deportacija izbjeglica iz BiH; Otmica putnika iz voza Beograd – Bar; Etničko čišćenje Bukovice kod Pljevalja; Napad na radnike Kombinata “Vukman Kruščić”  i drugi – raznovrsni oblici terorizma u Pljevljima; Hapšenje i tortura nad čelnicima i aktivistima Stranke demokratske akcije;  Likvidacija na desetine izbjeglica sa Kosova u selu Kaluđerski laz; te na stotine stradalih u neslavnom pohodu na Dubrovnik i druga ratišta diljem bivše nam zajedničke domovine, među kojima je i teško stradanje tzv „nikšićke grupe rezervista” u Logoru „Lora“ kod Splita,  Veoma diskutabilno„bjekstvo“ iz spuškog zatvora pritvorenika, zvanog –„monstrum sa Grbavice“, aktera na stotine  zvjerskih ubistva civila po Grbavici i Ilidži kod Sarajeva, te  druga slična  dešavanja u kojima su stradali nedužni”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da posebno poštovanje i ovim povodom iskazuju žrtvama poput Srđe Aleksića i braće Šekarić iz Trebinja, admirala  Barovića i drugih, koji su, u istom tom periodu, sopstvene živote položili braneći ugrožene i nemoćne druge vjere ili nacije.

“Oni su primjer kako se i u zlom vremenu može ostati i biti čovjek i, zajedno sa svim ostalim nedužnim žrtvama, zaslužuju makar jedan dan zvaničnog sjećanja i kajanja, posebno onih koji su na bilo koji način participirali u njihovoj tragediji”, ističe FBCG.

Oni naglašavaju da, uprkos svemu, 11. jul, još  nije uvršten u kaledndar značajnih datuma u Crnoj Gori i njegovo je obilježavanje, još uvijek,  čin dobro volje.

Forum Bošnjaka Crne Gore, s toga, poziva nadležne državne  predstavnike i institucije da, konačno, stvore formalno-pravne pretpostavke i za redovno oficijelno obilježavanje i ovog datuma.

“Takođe, s obzirom na činjenicu da crnogorski sudstvo, u suočavanju sa zločinima, nije imalo snage da osudi ni vinovnike ni nalogodavce i da  je  otklon od zločina 90-tih, nažalost, još uvijek,  samo na verbalnom nivou, čak se, nesmetano, nastavljaju pokušaji osporavanja genocida  a sopstveni se zločini  pravdaju tuđim, čime se – svjesno ili nesvjesno – samo  održava ambijent za ponavljanje zločina,  pozivamo nadležne državne predstavnike i institucije da omoguće konstituisanje  jednog Istraživačko – dokumentacionog centra, koji bi prikupio i sačuvao od uništenja činjenice o ovim dešavanjima”, poručuje FBCG.

U protivnom, kako kažu, s obzirom na to da zločini ne zastarijevaju, svi oni koji na bilo koji način budu opstruirali suočavanje sa istinom o ovim dešavanjima ući će u rizik da budu odgovorni i za direktno ili indirektno prikrivanje zločina, navodi se u saopštenju.

FBCG ističe da su, povodom Dana sjećanja, kod spomen obilježja civilnim žtvama u Podgorici, cvijeće, osim njih, položila delegacija glavnog grada Podgorice, delegacija Vlade i Ministrastva za ljudska i manjinska prava, predstavnici nevladinih organizacija (Građanska alijansa, Akcija za ljudska prava…), predstavnici Političkih partija (SDP, Liberalna partija, Pozitivna Crna Gora, SD, Bošnjačka stranka, Socijalistička narodna partija), ambasadori Turske i Bosne i Hercegovine, delegacije Ambasada Mađarske, Azerbejdžan, počasni Konzul Filipinske republike, rektorka Univerziteta Crne Gore sa saradnicima, delegacija Matice crnogorske, delegacija SUBNOR-a Crne Gore i delegacija SUBNOR-a Podgorice, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, predstavnici Mešihata islamske zajednice u Crnoj Gori, predstavnici drugih institucija i organizacija kao i brojni pojedinci, prijatelji i sugrađani.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com