ĐUROVIĆ: I ostali poslanici da podrže amandmane na medijske zakone - Volim Podgoricu

ĐUROVIĆ: I ostali poslanici da podrže amandmane na medijske zakone

Amandmani na predloge Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektronskim medjima i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore, koje su predložili poslanici Dritan Abazović i Zoran Miljanić, utemeljeni su u cjelosti na predlozima 20 nevladinih organizacija i člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića koji su dostavljeni Skupštini prije vieše od godinu dana, saopštio je danas Goran Đurović, član Savjeta RTCG.

“Pozivamo ostale poslanike i poslanice da daju podršku predloženim amandmanima kako bi se uveo red na tržište elektronskih medija i unaprijedio rad RTCG. Predloženim amandmanima na predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektronskim medjima povećava se odgovornost direktora Agencije za elektronske medije, povećava se minimalan procenat sopstvene produkcije u elektronskim medijima na 20 odsto u odnosu na ukupno trajanje programa. Takođe, predloženim amandmanima se propisuje dokumentacija koju su emiteri obavezni da dostavljaju Agenciji za elektronske medije a kojom dokazuju sopstvenu proizvodnju programa. Ove promjene treba da uvedu red na tržite elektronskih medija i zaštite javni interes u ovoj oblasti”, istakao je Đurović.

On je dodao da je predviđeno i formiranje Fonda za podsticaj medijskog pluralizma koji treba da se finansira napalaćivanjem takse od kablovskih operatera.

“Sredstva iz ovog fonda bi se putem javnih konkursa i projekata dodjeljivala medijima koji žele da proizvode sadržaje od javnog interesa (obrazovni program, sadržaji iz kulure, dječiji program itd…) a koji ispunjavaju zakonom predviđene uslove. Amandmanima koji se odnose na predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore predviđena je zabrana finasiranja komercijalnih sadržaja RTCG novcem iz državnog budžeta. Takođe, predviđeno je povećanje budžetskih sredstava za finansiranje rada javnog servisa koje treba da iznosi 0,5 odsto od bruto društvenog proizvoda (BDP). Amandmanima se predviđa i sprovođenje javne rasprave prije usvajanja programskih dokumenata Radija i Televizije Crne Gore kako bi građani dali direktno svoje sugestije na najvažnije programske dokumente javnog servisa”, kazao je Đurović.

Po njegovim riječima, poslanici Abazović i Miljanić su uvažili zahtijev da se poveća broj članova Savjeta RTCG i u njega uključe dodatni predstavnici NVO.

“Predloženim amandmanima se predviđa i raspuštanje Savjeta RTCG i prestanak mandata generalnog direktora ukoliko RTCG posluje sa gubitkom ili ukoliko RTCG na kraju kalendarske godine bude na trećem mjestu po povjerenju građana a na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Time se povećava odgvornost ključnih upravljačkih organa za rad RTCG. Takođe, predloženo je da generalni direktor RTCG bira direktore Radija, Televizije i Portala uz saglasnost Savjeta RTCG čime najveći upravljački organ preuzima dodatnu odgovornost za sprovođenje porgramskih ciljeva javnog servisa”, zaključio je Đurović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com